WAŻNE
TERAZ

Wszystko, co ważne, dzieje się w Polsce. Wirtualnej Polsce

Naleśniki, które zawsze się udają. Lekkie i cieniutkie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Przy kolejnych idzie już gładko. Nie ma uniwersalnego przepisu. Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi właśnie w proporcjach.

Jedna z użytkowniczek forum Kafeteria zapytała, dlaczego jej naleśniki zawsze są gumowate. Jak się okazało, dodawała do ciasta za dużo jajek. Sekretnym składnikiem jest także woda gazowa, dzięki której naleśniki będą znacznie delikatniejsze i cieńsze. Niektóre panie domu dodają również do ciasta odrobinę cukru, dzięki temu brzegi placków ładnie się za rumienią. Poznajcie jeszcze inne sekrety naleśnikowego ciasta, a już nigdy nie wyrzucicie pierwszego do kosza.

/ 5Przepis Magdy Gessler

Obraz
© 123RF

Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. W przepisie Magdy Gessler jajka należy najpierw ubić (mikserem, trzepaczką) ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość starannie mieszamy. Teraz musimy sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: powinno pokrywać łyżkę i z niej spływać. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Jeśli za gęste - mleko albo wodę.

/ 5Na czym smażyć?

Obraz
© 123RF

Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny. Naleśniki możemy też usmażyć na maśle (najlepiej klarowanym) lub oleju kokosowym. A żeby nie smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy dodać do ciasta ok. 2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron.

/ 5Sekretne dodatki

Obraz
© 123RF

Miłośnicy słodziutkich naleśników do ciasta mogą dodać cukier (łyżeczkę, ewentualnie łyżkę). Dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możemy też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii (wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym). Zamiast mąki pszennej można sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową, gryczaną. Mleko możemy zastąpić maślanką. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest również kilka kropli esencji np. pomarańczowej, waniliowej, migdałowej.

/ 5Z czym podawać?

Obraz
© 123RF

Kiedy przed nami piętrzy się już stosik usmażonych, cienkich i delikatnych naleśników z chrupiącymi brzegami, możemy napełnić je farszem. Ser biały z cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i śmietaną będzie idealny. Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka. Na obiad czy kolację możemy również przygotować wytrawną wersję. Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie. Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu. Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód