WAŻNE
TERAZ

Włodzimierz Czarzasty marszałkiem Sejmu

Naleśniki, które zawsze się udają. Lekkie i cieniutkie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Przy kolejnych idzie już gładko. Nie ma uniwersalnego przepisu. Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi właśnie w proporcjach.

Jedna z użytkowniczek forum Kafeteria zapytała, dlaczego jej naleśniki zawsze są gumowate. Jak się okazało, dodawała do ciasta za dużo jajek. Sekretnym składnikiem jest także woda gazowa, dzięki której naleśniki będą znacznie delikatniejsze i cieńsze. Niektóre panie domu dodają również do ciasta odrobinę cukru, dzięki temu brzegi placków ładnie się za rumienią. Poznajcie jeszcze inne sekrety naleśnikowego ciasta, a już nigdy nie wyrzucicie pierwszego do kosza.

/ 5Przepis Magdy Gessler

Obraz
© 123RF

Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. W przepisie Magdy Gessler jajka należy najpierw ubić (mikserem, trzepaczką) ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość starannie mieszamy. Teraz musimy sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: powinno pokrywać łyżkę i z niej spływać. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Jeśli za gęste - mleko albo wodę.

/ 5Na czym smażyć?

Obraz
© 123RF

Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny. Naleśniki możemy też usmażyć na maśle (najlepiej klarowanym) lub oleju kokosowym. A żeby nie smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy dodać do ciasta ok. 2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron.

/ 5Sekretne dodatki

Obraz
© 123RF

Miłośnicy słodziutkich naleśników do ciasta mogą dodać cukier (łyżeczkę, ewentualnie łyżkę). Dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możemy też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii (wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym). Zamiast mąki pszennej można sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową, gryczaną. Mleko możemy zastąpić maślanką. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest również kilka kropli esencji np. pomarańczowej, waniliowej, migdałowej.

/ 5Z czym podawać?

Obraz
© 123RF

Kiedy przed nami piętrzy się już stosik usmażonych, cienkich i delikatnych naleśników z chrupiącymi brzegami, możemy napełnić je farszem. Ser biały z cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i śmietaną będzie idealny. Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka. Na obiad czy kolację możemy również przygotować wytrawną wersję. Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie. Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu. Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami