Łatwy dyniowy chutney. Zrób zapas na zimę
Ten dyniowy, aromatyczny sos smakuje tak dobrze, jak wygląda. Warto zrobić sobie choć jeden słoik. Doskonale nada się do mięs, zwłaszcza do potraw z kuchni orientalnej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2,7 kg dyni (obrana, po usunięciu pestek, pokrojona w kostkę)
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 500 g cukru light muscovado
- 600 ml octu jabłkowego
Umieść dynię w misce i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź odponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Obierz, podziel owoce i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut. Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze