Trwa ładowanie...
d4cq4gt
d4cq4gt

Łatwy dyniowy chutney. Zrób zapas na zimę

Przepis

Ten dyniowy, aromatyczny sos smakuje tak dobrze, jak wygląda. Warto zrobić sobie choć jeden słoik. Doskonale nada się do mięs, zwłaszcza do potraw z kuchni orientalnej.

3.0
(1 głos)
Oceń:
d4cq4gt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Zdjęcie
123RF
Zdjęcie
Składniki
  • 2,7 kg dyni (obrana, po usunięciu pestek, pokrojona w kostkę)
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 500 g cukru light muscovado
  • 600 ml octu jabłkowego
Przepis

Umieść dynię w misce i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź odponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.

Obierz, podziel owoce i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut. Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.

d4cq4gt
Łatwy dyniowy chutney. Zrób zapas na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d4cq4gt
d4cq4gt

d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt