Łatwy dyniowy chutney. Zrób zapas na zimę
Przepis
Ten dyniowy, aromatyczny sos smakuje tak dobrze, jak wygląda. Warto zrobić sobie choć jeden słoik. Doskonale nada się do mięs, zwłaszcza do potraw z kuchni orientalnej.
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Źródło: 123RF
Składniki
- 2,7 kg dyni (obrana, po usunięciu pestek, pokrojona w kostkę)
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 500 g cukru light muscovado
- 600 ml octu jabłkowego
Przepis
Umieść dynię w misce i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź odponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Obierz, podziel owoce i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut. Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.
Łatwy dyniowy chutney. Zrób zapas na zimę
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.