Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne
- Perskie curry z kurczakiem jest lekko słodkawe, a świeża czerwona cebulka idealnie podkreśla smak dania. Na pewno powrócę nie raz do tej potrawy, bo mnie naprawdę zaintrygowała - pisze autorka bloga bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 2 łyżki oleju kokosowego/masła
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- skórki z limonki
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki syropu z owocu granatu
- 1 owoc granatu do posypania dania
- 1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania
- świeża pietruszka do dekoracji
- Zacznij od przygotowania syropu z granatu. Ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
- Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
- Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę.
- Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej). Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
- Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze