Trwa ładowanie...
d1fez8e
d1fez8e

Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne

Przepis

- Perskie curry z kurczakiem jest lekko słodkawe, a świeża czerwona cebulka idealnie podkreśla smak dania. Na pewno powrócę nie raz do tej potrawy, bo mnie naprawdę zaintrygowała - pisze autorka bloga bloga "Marta M.".

5.0
(1 głos)
Oceń:
d1fez8e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne
Marta M.
Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne
Składniki
  • 2 łyżki oleju kokosowego/masła
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórki z limonki
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki syropu z owocu granatu
  • 1 owoc granatu do posypania dania
  • 1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania
  • świeża pietruszka do dekoracji
Przepis
  • Zacznij od przygotowania syropu z granatu. Ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
  • Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  • Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę.
  • Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej). Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
  • Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
  • Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1fez8e

Podziel się opinią

Share
d1fez8e
d1fez8e

d1fez8e
d1fez8e
d1fez8e