Trwa ładowanie...
d1bjxpi
30-07-2020 10:34

Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne

Przepis

- Perskie curry z kurczakiem jest lekko słodkawe, a świeża czerwona cebulka idealnie podkreśla smak dania. Na pewno powrócę nie raz do tej potrawy, bo mnie naprawdę zaintrygowała - pisze autorka bloga bloga "Marta M.".

d1bjxpi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 2 łyżki oleju kokosowego/masła
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórki z limonki
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki syropu z owocu granatu
  • 1 owoc granatu do posypania dania
  • 1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania
  • świeża pietruszka do dekoracji
Przepis
  • Zacznij od przygotowania syropu z granatu. Ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
  • Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  • Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę.
  • Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej). Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
  • Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
  • Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem.
Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj