Kurczak w cieście francuskim. Szybka przekąska
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Przyda się, by w kilka chwil przygotować np. słodką przekąskę, tartę czy pyszne roladki. Od Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila", dostaliśmy na dziejesiewp.pl przepis na poduszeczki z ciasta francuskiego z farszem gyros. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- pierś z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy gyros
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 3 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 10 dag sera żółtego w plastrach
- ½ szk. ketchupu pikantnego
- Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą i pieprzem.
- Na patelni podgrzewamy olej i smażymy mięso.
- Do mięsa dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki oraz w kostkę ogórki.
- Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 kwadratów.
- Na każdym kwadracie ciasta układamy po plasterku żółtego sera.
- Nakładamy po łyżce farszu mięsnego oraz polewamy jedną łyżką ketchupu.
- Rogi ciasta łączymy ze sobą, tak żeby farsz był przykryty. Poduszeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami ciasta do spodu blaszki.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze