Zielony i jędrny brokuł. To prostsze niż myślisz

Brokuły na zdjęciu w książce kucharskiej mają apetyczny zielony kolor, a na twoim talerzu są blade i poszarzałe? Być może gotujesz je w nieprawidłowy sposób. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek, by zachowały kolor oraz swoje wartości odżywcze.

Brokuły są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Brokuły powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są doskonałym ważnym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki tym substancjom pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Dietetycy i lekarze uważają brokuła za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Jak ugotować brokuła, by był smaczny, nie stracił witamin i mikroelementów oraz zachował swój kolor? Nic prostszego. Po przyniesieniu warzywa do domu odetnij od trzonu pojedyncze nożyczki, a łodygę pokrój na mniejsze kawałki. Nie wyrzucaj jej, ma intensywny smak i zawiera sporo wartości odżywczych. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj łyżkę octu. Zanurz brokuła i odczekaj kilka minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się z warzywa ewentualnych zanieczyszczeń oraz nieproszonych gości takich jak ślimaki czy owady. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz sok z połówki cytryny. Wrzuć kawałki brokuła do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Sprawdź widelcem, czy jest już wystarczająco miękki, odcedź i zahartuj zimną wodą. Dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Tak przygotowany jest gotowy do spożycia. Możesz podać go z podsmażoną na maśle bułką tartą, dipem czosnkowym lub dodać do sałatki. Brokuła możesz ugotować również na parze. Pamiętaj jednak, by po wyjęciu z parowaru również go zahartować w lodowatej wodzie.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯