Zielony i jędrny brokuł. To prostsze niż myślisz

Brokuły na zdjęciu w książce kucharskiej mają apetyczny zielony kolor, a na twoim talerzu są blade i poszarzałe? Być może gotujesz je w nieprawidłowy sposób. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek, by zachowały kolor oraz swoje wartości odżywcze.

Brokuły są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Brokuły powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są doskonałym ważnym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki tym substancjom pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Dietetycy i lekarze uważają brokuła za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Jak ugotować brokuła, by był smaczny, nie stracił witamin i mikroelementów oraz zachował swój kolor? Nic prostszego. Po przyniesieniu warzywa do domu odetnij od trzonu pojedyncze nożyczki, a łodygę pokrój na mniejsze kawałki. Nie wyrzucaj jej, ma intensywny smak i zawiera sporo wartości odżywczych. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj łyżkę octu. Zanurz brokuła i odczekaj kilka minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się z warzywa ewentualnych zanieczyszczeń oraz nieproszonych gości takich jak ślimaki czy owady. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz sok z połówki cytryny. Wrzuć kawałki brokuła do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Sprawdź widelcem, czy jest już wystarczająco miękki, odcedź i zahartuj zimną wodą. Dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Tak przygotowany jest gotowy do spożycia. Możesz podać go z podsmażoną na maśle bułką tartą, dipem czosnkowym lub dodać do sałatki. Brokuła możesz ugotować również na parze. Pamiętaj jednak, by po wyjęciu z parowaru również go zahartować w lodowatej wodzie.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny