Trwa ładowanie...

Zielony i jędrny brokuł. To prostsze niż myślisz

Brokuły na zdjęciu w książce kucharskiej mają apetyczny zielony kolor, a na twoim talerzu są blade i poszarzałe? Być może gotujesz je w nieprawidłowy sposób. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek, by zachowały kolor oraz swoje wartości odżywcze.

Zielony i jędrny brokuł. To prostsze niż myśliszŹródło: 123RF.COM
dbsf1r6
dbsf1r6

Brokuły powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są doskonałym ważnym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki tym substancjom pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Dietetycy i lekarze uważają brokuła za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Jak ugotować brokuła, by był smaczny, nie stracił witamin i mikroelementów oraz zachował swój kolor? Nic prostszego. Po przyniesieniu warzywa do domu odetnij od trzonu pojedyncze nożyczki, a łodygę pokrój na mniejsze kawałki. Nie wyrzucaj jej, ma intensywny smak i zawiera sporo wartości odżywczych. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj łyżkę octu. Zanurz brokuła i odczekaj kilka minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się z warzywa ewentualnych zanieczyszczeń oraz nieproszonych gości takich jak ślimaki czy owady. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz sok z połówki cytryny. Wrzuć kawałki brokuła do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Sprawdź widelcem, czy jest już wystarczająco miękki, odcedź i zahartuj zimną wodą. Dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Tak przygotowany jest gotowy do spożycia. Możesz podać go z podsmażoną na maśle bułką tartą, dipem czosnkowym lub dodać do sałatki. Brokuła możesz ugotować również na parze. Pamiętaj jednak, by po wyjęciu z parowaru również go zahartować w lodowatej wodzie.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

dbsf1r6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbsf1r6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj