Zielony i jędrny brokuł. To prostsze niż myślisz

Brokuły na zdjęciu w książce kucharskiej mają apetyczny zielony kolor, a na twoim talerzu są blade i poszarzałe? Być może gotujesz je w nieprawidłowy sposób. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek, by zachowały kolor oraz swoje wartości odżywcze.

Brokuły są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Brokuły powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są doskonałym ważnym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki tym substancjom pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Dietetycy i lekarze uważają brokuła za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Jak ugotować brokuła, by był smaczny, nie stracił witamin i mikroelementów oraz zachował swój kolor? Nic prostszego. Po przyniesieniu warzywa do domu odetnij od trzonu pojedyncze nożyczki, a łodygę pokrój na mniejsze kawałki. Nie wyrzucaj jej, ma intensywny smak i zawiera sporo wartości odżywczych. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj łyżkę octu. Zanurz brokuła i odczekaj kilka minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się z warzywa ewentualnych zanieczyszczeń oraz nieproszonych gości takich jak ślimaki czy owady. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz sok z połówki cytryny. Wrzuć kawałki brokuła do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Sprawdź widelcem, czy jest już wystarczająco miękki, odcedź i zahartuj zimną wodą. Dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Tak przygotowany jest gotowy do spożycia. Możesz podać go z podsmażoną na maśle bułką tartą, dipem czosnkowym lub dodać do sałatki. Brokuła możesz ugotować również na parze. Pamiętaj jednak, by po wyjęciu z parowaru również go zahartować w lodowatej wodzie.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał