Zielony i jędrny brokuł. To prostsze niż myślisz

Brokuły na zdjęciu w książce kucharskiej mają apetyczny zielony kolor, a na twoim talerzu są blade i poszarzałe? Być może gotujesz je w nieprawidłowy sposób. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek, by zachowały kolor oraz swoje wartości odżywcze.

Brokuły są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
21

Brokuły powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są doskonałym ważnym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki tym substancjom pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Dietetycy i lekarze uważają brokuła za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Jak ugotować brokuła, by był smaczny, nie stracił witamin i mikroelementów oraz zachował swój kolor? Nic prostszego. Po przyniesieniu warzywa do domu odetnij od trzonu pojedyncze nożyczki, a łodygę pokrój na mniejsze kawałki. Nie wyrzucaj jej, ma intensywny smak i zawiera sporo wartości odżywczych. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj łyżkę octu. Zanurz brokuła i odczekaj kilka minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się z warzywa ewentualnych zanieczyszczeń oraz nieproszonych gości takich jak ślimaki czy owady. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz sok z połówki cytryny. Wrzuć kawałki brokuła do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Sprawdź widelcem, czy jest już wystarczająco miękki, odcedź i zahartuj zimną wodą. Dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Tak przygotowany jest gotowy do spożycia. Możesz podać go z podsmażoną na maśle bułką tartą, dipem czosnkowym lub dodać do sałatki. Brokuła możesz ugotować również na parze. Pamiętaj jednak, by po wyjęciu z parowaru również go zahartować w lodowatej wodzie.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne