Kaiserschmarrn - omlet cesarski z konfiturą
Kaiserschmarrn, czyli cesarski omlet, to doskonała propozycja na śniadanie. Słodkie dodatki i puszyste ciasto zasmakują całej rodzinie. Przepis prosto z bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- łyżka masła
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 5 jaj
- 125 g mąki
- szczypta soli
- cukier puder, konfitura
- opcjonalnie: rodzynki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blachę i wysmarować ją masłem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Łyżkę masła rozpuścić i wymieszać z żółtkami, mąką, cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Dodać mleko, wymieszać. Na koniec wymieszać delikatnie z białkami. Gotową masę delikatnie przelać na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego pieca na ok. 20 minut, aż omlet się zrumieni. Gotowy porozrywać łyżką na drobniejsze kawałki, posypać cukrem pudrem i - opcjonalnie - obłożyć konfiturami.
Zobacz także: placek z jabłkami na kruchym cieście
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze