Trwa ładowanie...
d35whvo
26-01-2022 14:39

Jak upiec domowy chleb? Mamy sprawdzony przepis

Przepis

Pieczenie chleba w domu stało się bardzo modne. Nic dziwnego. Pachnący wyrośnięty bochenek zamieni zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Mamy dla was świetny przepis na pyszny pszenny chleb. Chleb jest miękki, delikatny i długo zachowuje świeżość. Autorką przepisu jest Malwina Zimny, która zdradziła również kilka swoich trików na to, by pieczywo było zawsze smaczne i udane.

d35whvo
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Malwina Zimny
Źródło: Malwina Zimny
Składniki
  • 1,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • ok. 700-800 ml wody
  • 150-20 ml oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • otręby gryczane, len i siemię lniane, słonecznik - do ciasta - ze 2 garstki
  • mak i otręby gryczane - do posypania/obtoczenia
Przepis
  • Wymieszać letnią wodę z drożdżami, cukrem i 1-2 łyżkami mąki.
  • Mąkę wymieszać w misce, dodać łychę soli (albo i więcej jak ktoś lubi) wbić do nich 2 jajka i dodać olej. Na tym etapie dodajemy też wszystkie ziarenka czy otręby.
  • Połączyć z drożdżami, wodą i zacząć mieszać.
  • Na tym etapie trzeba będzie pewnie dolać wody. Robię to "na oko", aż konsystencja ciasta będzie taka, że da się je wyrabiać, na pewno nie może być za mokre i lepkie. Jeśli takie będzie, dodajemy mąki.
  • Wymieszane ciasto odstawić na 20 min., niech sobie rośnie. Po tym czasie wyrobić ciasto - ręcznie jakiś kwadrans. W razie potrzeb dodawać wody/mąki/oleju. Zostawić do wyrośnięcia, mniej więcej na godzinę, chyba, że wcześniej podwoi objętość.
  • Po tym czasie ponownie zarobić ciasto (króciutko) i uformować pieczywo. Bułki robię z 80-120 g surowego ciasta (po wypieku ok. 20 proc. masy odparowuje), chleby nie większe niż 1200 g.
  • Uformowane zostawić na 15-20 min. do podrośnięcia (np. w czasie nagrzewania się piekarnika). Wstawiać do nagrzanego do 185-200 st. C z termoobiegiem.
  • Bułki piekę około 15-20 min., chleb 30-60 min. w zależności od rozmiaru. I gotowe.
  Malwina Zimny
Źródło: Malwina Zimny

Wariacje i urozmaicenia:

  • Wodę można zastąpić różnymi składnikami - próbowałam jogurtem, kefirem, maślanką, mlekiem, a także sokiem pomidorowym. Wszystko wyszło. Olej można zastąpić oliwą lub oliwą smakową
  • Do ciasta, poza ulubionymi przyprawami można dodać np. drobno pokrojone suszone pomidory. Z przypraw świetnie sprawdza się czarnuszka.
  • Jeśli chcecie posypać czymś bułki/chleb z góry, posmarujcie je najpierw mlekiem, a dopiero potem sypcie, wtedy nie odpadnie.
  • Część bułek smaruję mąką wymieszaną z mlekiem - taką mieszaniną smaruję buły i ładnie się wtedy spiekają.
  • Buły można naciąć w dowolne kształty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak upiec domowy chleb? Mamy sprawdzony przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d35whvo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35whvo
d35whvo
d35whvo
d35whvo
Więcej tematów
d35whvo