Jak upiec domowy chleb? Mamy sprawdzony przepis
Pieczenie chleba w domu stało się bardzo modne. Nic dziwnego. Pachnący wyrośnięty bochenek zamieni zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Mamy dla was świetny przepis na pyszny pszenny chleb. Chleb jest miękki, delikatny i długo zachowuje świeżość. Autorką przepisu jest Malwina Zimny, która zdradziła również kilka swoich trików na to, by pieczywo było zawsze smaczne i udane.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Wymieszać letnią wodę z drożdżami, cukrem i 1-2 łyżkami mąki.
- Mąkę wymieszać w misce, dodać łychę soli (albo i więcej jak ktoś lubi) wbić do nich 2 jajka i dodać olej. Na tym etapie dodajemy też wszystkie ziarenka czy otręby.
- Połączyć z drożdżami, wodą i zacząć mieszać.
- Na tym etapie trzeba będzie pewnie dolać wody. Robię to "na oko", aż konsystencja ciasta będzie taka, że da się je wyrabiać, na pewno nie może być za mokre i lepkie. Jeśli takie będzie, dodajemy mąki.
- Wymieszane ciasto odstawić na 20 min., niech sobie rośnie. Po tym czasie wyrobić ciasto - ręcznie jakiś kwadrans. W razie potrzeb dodawać wody/mąki/oleju. Zostawić do wyrośnięcia, mniej więcej na godzinę, chyba, że wcześniej podwoi objętość.
- Po tym czasie ponownie zarobić ciasto (króciutko) i uformować pieczywo. Bułki robię z 80-120 g surowego ciasta (po wypieku ok. 20 proc. masy odparowuje), chleby nie większe niż 1200 g.
- Uformowane zostawić na 15-20 min. do podrośnięcia (np. w czasie nagrzewania się piekarnika). Wstawiać do nagrzanego do 185-200 st. C z termoobiegiem.
- Bułki piekę około 15-20 min., chleb 30-60 min. w zależności od rozmiaru. I gotowe.
Wariacje i urozmaicenia:
- Wodę można zastąpić różnymi składnikami - próbowałam jogurtem, kefirem, maślanką, mlekiem, a także sokiem pomidorowym. Wszystko wyszło. Olej można zastąpić oliwą lub oliwą smakową
- Do ciasta, poza ulubionymi przyprawami można dodać np. drobno pokrojone suszone pomidory. Z przypraw świetnie sprawdza się czarnuszka.
- Jeśli chcecie posypać czymś bułki/chleb z góry, posmarujcie je najpierw mlekiem, a dopiero potem sypcie, wtedy nie odpadnie.
- Część bułek smaruję mąką wymieszaną z mlekiem - taką mieszaniną smaruję buły i ładnie się wtedy spiekają.
- Buły można naciąć w dowolne kształty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze