WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Burek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołami

Kto choć raz był w Turcji, czy na Bałkanach, miał na pewno okazję spróbować burka. Burek to rodzaj pieczywa wypełnionego pysznym farszem - serowym lub mięsnym. Tajemnicą burka jest warstwowe ciasto filo. Bartek Kieżun w książce "Stambuł do zjedzenia" podzielił się swoim przepisem na tę wyjątkową przekąskę.

Burek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołamiBurek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołami
Bartek Kieżun

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • 250 ml ciepłej wody
  • Łyżka oliwy extra vergine
  • Łyżeczka soli

Farsz:

  • 220 g sera bałkańskiego lub fety (jeśli nie uda się kupić tulum)
  • Jajko "zerówka"
  • Łyżeczka pul biber
  • Garść posiekanego koperku (jeśli nie lubicie, to informuję, że z pietruszką też jest fajnie, ale nie tak fajnie, jak z koperkiem)

Dodatkowo:

  • ½ l oleju słonecznikowego

Przepis

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Mieszamy, rozgarniamy na boki, robiąc na środku zagłębienie. W to miejsce wlewamy wodę i oliwę. Zaczynamy mieszać delikatnie palcem na samym środku, aby płyny absorbowały mąkę. Powstałe w ten sposób ciasto wyrabiamy przez 10 minut (nie krócej!). Tym, którzy nie lubią się w kuchni brudzić, zdradzę od razu, że mikser planetarny da radę zrobić to za was.
  • Gładkie i sprężyste ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy placek o grubości mniej więcej pół centymetra i średnicy około 20 centymetrów. Placek wkładamy do miski o średnicy większej niż on sam i zalewamy olejem.
  • Wtedy dokładamy drugi i nie żałując oleju, polewamy go z góry. Choć brzmi to dość koszmarnie, placki powinny pływać w oleju. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • Aby przygotować farsz, palcami kruszymy ser do miski. Wbijamy jajko, dodajemy paprykę i zioła, mieszamy łyżką. Odstawiamy na bok.
  • Gładki blat roboczy o wymiarach mniej więcej 100 na 70 centymetrów delikatnie smarujemy olejem. Wykładamy na środek jeden placek. Skrapiamy go porządnie oleje i naciskamy delikatnie zwilżonymi olejem dłońmi, by rozciągnąć go od środka w stronę brzegów. Brzmi skomplikowanie, ale wbrew pozorom pójdzie łatwo, bo ciasto po moczeniu będzie bardzo elastyczne. Potem naciągamy miejsca, w których ciasto jest grubsze, a będzie tak zwłaszcza przy krawędziach. Naszym celem jest przykrycie całego blatu cieniuteńką warstwą ciasta. Jeśli ciasto pęknie i pojawi się w nim dziurka, nie przejmujemy się tym.
  • Odcinamy grube brzegi. Skrapiamy ciasto olejem i składamy na pół wzdłuż krótszej krawędzi.
  • Połowę farszu rozsypujemy na placku. Nie za dużo, bo nadmiar spowoduje, że ciasto będzie pękać. Tym razem zaczynamy zwijanie wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec rolkę ciasta lekko naciągamy i składamy w kształt litery "U" lub ślimaka. To samo robimy z drugim plackiem.
  • Pieczemy na złoto około 15–20 minut w piecu rozgrzanym do 220 st. C. Najlepsze są zaraz po wyjęciu, choć trochę parzą.
  • PS Do obowiązkowych pozycji związanych ze Stambułem należy moim zdaniem film Fatiha Akına Życie jest muzyką, który w oryginale nazywa się Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul. Jak to często w życiu bywa, ten oryginalny tytuł nieco bardziej oddaje to, o czym Akın zrobił film.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯