Burek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołami

Kto choć raz był w Turcji, czy na Bałkanach, miał na pewno okazję spróbować burka. Burek to rodzaj pieczywa wypełnionego pysznym farszem - serowym lub mięsnym. Tajemnicą burka jest warstwowe ciasto filo. Bartek Kieżun w książce "Stambuł do zjedzenia" podzielił się swoim przepisem na tę wyjątkową przekąskę.

Burek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołamiBurek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołami
Bartek Kieżun

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • 250 ml ciepłej wody
  • Łyżka oliwy extra vergine
  • Łyżeczka soli

Farsz:

  • 220 g sera bałkańskiego lub fety (jeśli nie uda się kupić tulum)
  • Jajko "zerówka"
  • Łyżeczka pul biber
  • Garść posiekanego koperku (jeśli nie lubicie, to informuję, że z pietruszką też jest fajnie, ale nie tak fajnie, jak z koperkiem)

Dodatkowo:

  • ½ l oleju słonecznikowego

Przepis

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Mieszamy, rozgarniamy na boki, robiąc na środku zagłębienie. W to miejsce wlewamy wodę i oliwę. Zaczynamy mieszać delikatnie palcem na samym środku, aby płyny absorbowały mąkę. Powstałe w ten sposób ciasto wyrabiamy przez 10 minut (nie krócej!). Tym, którzy nie lubią się w kuchni brudzić, zdradzę od razu, że mikser planetarny da radę zrobić to za was.
  • Gładkie i sprężyste ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy placek o grubości mniej więcej pół centymetra i średnicy około 20 centymetrów. Placek wkładamy do miski o średnicy większej niż on sam i zalewamy olejem.
  • Wtedy dokładamy drugi i nie żałując oleju, polewamy go z góry. Choć brzmi to dość koszmarnie, placki powinny pływać w oleju. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • Aby przygotować farsz, palcami kruszymy ser do miski. Wbijamy jajko, dodajemy paprykę i zioła, mieszamy łyżką. Odstawiamy na bok.
  • Gładki blat roboczy o wymiarach mniej więcej 100 na 70 centymetrów delikatnie smarujemy olejem. Wykładamy na środek jeden placek. Skrapiamy go porządnie oleje i naciskamy delikatnie zwilżonymi olejem dłońmi, by rozciągnąć go od środka w stronę brzegów. Brzmi skomplikowanie, ale wbrew pozorom pójdzie łatwo, bo ciasto po moczeniu będzie bardzo elastyczne. Potem naciągamy miejsca, w których ciasto jest grubsze, a będzie tak zwłaszcza przy krawędziach. Naszym celem jest przykrycie całego blatu cieniuteńką warstwą ciasta. Jeśli ciasto pęknie i pojawi się w nim dziurka, nie przejmujemy się tym.
  • Odcinamy grube brzegi. Skrapiamy ciasto olejem i składamy na pół wzdłuż krótszej krawędzi.
  • Połowę farszu rozsypujemy na placku. Nie za dużo, bo nadmiar spowoduje, że ciasto będzie pękać. Tym razem zaczynamy zwijanie wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec rolkę ciasta lekko naciągamy i składamy w kształt litery "U" lub ślimaka. To samo robimy z drugim plackiem.
  • Pieczemy na złoto około 15–20 minut w piecu rozgrzanym do 220 st. C. Najlepsze są zaraz po wyjęciu, choć trochę parzą.
  • PS Do obowiązkowych pozycji związanych ze Stambułem należy moim zdaniem film Fatiha Akına Życie jest muzyką, który w oryginale nazywa się Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul. Jak to często w życiu bywa, ten oryginalny tytuł nieco bardziej oddaje to, o czym Akın zrobił film.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu