Burek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołami

Kto choć raz był w Turcji, czy na Bałkanach, miał na pewno okazję spróbować burka. Burek to rodzaj pieczywa wypełnionego pysznym farszem - serowym lub mięsnym. Tajemnicą burka jest warstwowe ciasto filo. Bartek Kieżun w książce "Stambuł do zjedzenia" podzielił się swoim przepisem na tę wyjątkową przekąskę.

Burek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołamiBurek. Chrupiące ciasto listkowe faszerowane serem i ziołami
Bartek Kieżun

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • 250 ml ciepłej wody
  • Łyżka oliwy extra vergine
  • Łyżeczka soli

Farsz:

  • 220 g sera bałkańskiego lub fety (jeśli nie uda się kupić tulum)
  • Jajko "zerówka"
  • Łyżeczka pul biber
  • Garść posiekanego koperku (jeśli nie lubicie, to informuję, że z pietruszką też jest fajnie, ale nie tak fajnie, jak z koperkiem)

Dodatkowo:

  • ½ l oleju słonecznikowego

Przepis

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Mieszamy, rozgarniamy na boki, robiąc na środku zagłębienie. W to miejsce wlewamy wodę i oliwę. Zaczynamy mieszać delikatnie palcem na samym środku, aby płyny absorbowały mąkę. Powstałe w ten sposób ciasto wyrabiamy przez 10 minut (nie krócej!). Tym, którzy nie lubią się w kuchni brudzić, zdradzę od razu, że mikser planetarny da radę zrobić to za was.
  • Gładkie i sprężyste ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy placek o grubości mniej więcej pół centymetra i średnicy około 20 centymetrów. Placek wkładamy do miski o średnicy większej niż on sam i zalewamy olejem.
  • Wtedy dokładamy drugi i nie żałując oleju, polewamy go z góry. Choć brzmi to dość koszmarnie, placki powinny pływać w oleju. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • Aby przygotować farsz, palcami kruszymy ser do miski. Wbijamy jajko, dodajemy paprykę i zioła, mieszamy łyżką. Odstawiamy na bok.
  • Gładki blat roboczy o wymiarach mniej więcej 100 na 70 centymetrów delikatnie smarujemy olejem. Wykładamy na środek jeden placek. Skrapiamy go porządnie oleje i naciskamy delikatnie zwilżonymi olejem dłońmi, by rozciągnąć go od środka w stronę brzegów. Brzmi skomplikowanie, ale wbrew pozorom pójdzie łatwo, bo ciasto po moczeniu będzie bardzo elastyczne. Potem naciągamy miejsca, w których ciasto jest grubsze, a będzie tak zwłaszcza przy krawędziach. Naszym celem jest przykrycie całego blatu cieniuteńką warstwą ciasta. Jeśli ciasto pęknie i pojawi się w nim dziurka, nie przejmujemy się tym.
  • Odcinamy grube brzegi. Skrapiamy ciasto olejem i składamy na pół wzdłuż krótszej krawędzi.
  • Połowę farszu rozsypujemy na placku. Nie za dużo, bo nadmiar spowoduje, że ciasto będzie pękać. Tym razem zaczynamy zwijanie wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec rolkę ciasta lekko naciągamy i składamy w kształt litery "U" lub ślimaka. To samo robimy z drugim plackiem.
  • Pieczemy na złoto około 15–20 minut w piecu rozgrzanym do 220 st. C. Najlepsze są zaraz po wyjęciu, choć trochę parzą.
  • PS Do obowiązkowych pozycji związanych ze Stambułem należy moim zdaniem film Fatiha Akına Życie jest muzyką, który w oryginale nazywa się Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul. Jak to często w życiu bywa, ten oryginalny tytuł nieco bardziej oddaje to, o czym Akın zrobił film.
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami