Sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu. Naukowcy opracowali prosty sposób

Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu? Jest na to prosty sposób. Wystarczy dodać tylko jeden składnik do gotującej się wody. Idealny dla osób na diecie.

Dowiedz się, jak zmniejszyć kaloryczność ryżu
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Ryż może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale nie jest to najzdrowszy wybór. Naukowcy opracowali sposób na zmniejszenie zawartości kalorii o połowę. Filiżanka ryżu zawiera około 240 kalorii. Jednak problemem nie są kalorie, a zawarta w ryżu skrobia. Badacze argumentowali, że gdyby mogli przekształcić strawną skrobię w odporną, mogłoby to obniżyć liczbę kalorii użytecznych dla ryżu. W przeciwieństwie do trawiennych rodzajów skrobi, odporna skrobia nie ulega rozkładowi w jelicie cienkim, gdzie węglowodany normalnie są metabolizowane do glukozy i innych cukrów prostych, a następnie wchłaniane do krwiobiegu.

Naukowcy przed włożeniem ryżu do wrzątku, dodali olej kokosowy do wody. Po czym gotowali przez 40 minut, a następnie schładzali przez 12 godzin. Po doświadczeniu stwierdzili, że tak ugotowany ryż ma 10 razy więcej opornej skrobi, w porównaniu do normalnego ryżu.

Badania zostały przedstawione w 2015 roku podczas 249. Narodowego Spotkania i Ekspozycji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS). Obejmowały 38 różnych rodzajów ryżu ze Sri Lanki. "Ponieważ otyłość stanowi rosnący problem zdrowotny, szczególnie w wielu krajach rozwijających się, chcieliśmy znaleźć rozwiązanie" - powiedział lider zespołu Sudhair A. James. Po czym dodał: "Odkryliśmy, że zwiększenie stężenia skrobi odpornej na ryż (RS) było nowatorskim sposobem podejścia do problemu. Po przekształceniu węglowodanów w glukozę, wszelkie resztki paliwa zostają przekształcone w węglowodan polisacharydowy zwany glikogenem".

"Twoja wątroba i mięśnie przechowują glikogen w celu uzyskania energii i szybko zmieniają ją z powrotem w glukozę, w razie potrzeby. Problem polega na tym, że nadmiar glukozy, który nie przekształca się w glikogen, kończy się przekształceniem w tłuszcz, co może prowadzić do nadwagi lub otyłości" - wyjaśnił na koniec.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości