Trwa ładowanie...

Sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu. Naukowcy opracowali prosty sposób

Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu? Jest na to prosty sposób. Wystarczy dodać tylko jeden składnik do gotującej się wody. Idealny dla osób na diecie.

Sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu. Naukowcy opracowali prosty sposóbŹródło: 123RF
d3nwvi4
d3nwvi4

Ryż może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale nie jest to najzdrowszy wybór. Naukowcy opracowali sposób na zmniejszenie zawartości kalorii o połowę. Filiżanka ryżu zawiera około 240 kalorii. Jednak problemem nie są kalorie, a zawarta w ryżu skrobia. Badacze argumentowali, że gdyby mogli przekształcić strawną skrobię w odporną, mogłoby to obniżyć liczbę kalorii użytecznych dla ryżu. W przeciwieństwie do trawiennych rodzajów skrobi, odporna skrobia nie ulega rozkładowi w jelicie cienkim, gdzie węglowodany normalnie są metabolizowane do glukozy i innych cukrów prostych, a następnie wchłaniane do krwiobiegu.

Naukowcy przed włożeniem ryżu do wrzątku, dodali olej kokosowy do wody. Po czym gotowali przez 40 minut, a następnie schładzali przez 12 godzin. Po doświadczeniu stwierdzili, że tak ugotowany ryż ma 10 razy więcej opornej skrobi, w porównaniu do normalnego ryżu.

Badania zostały przedstawione w 2015 roku podczas 249. Narodowego Spotkania i Ekspozycji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS). Obejmowały 38 różnych rodzajów ryżu ze Sri Lanki. "Ponieważ otyłość stanowi rosnący problem zdrowotny, szczególnie w wielu krajach rozwijających się, chcieliśmy znaleźć rozwiązanie" - powiedział lider zespołu Sudhair A. James. Po czym dodał: "Odkryliśmy, że zwiększenie stężenia skrobi odpornej na ryż (RS) było nowatorskim sposobem podejścia do problemu. Po przekształceniu węglowodanów w glukozę, wszelkie resztki paliwa zostają przekształcone w węglowodan polisacharydowy zwany glikogenem".

"Twoja wątroba i mięśnie przechowują glikogen w celu uzyskania energii i szybko zmieniają ją z powrotem w glukozę, w razie potrzeby. Problem polega na tym, że nadmiar glukozy, który nie przekształca się w glikogen, kończy się przekształceniem w tłuszcz, co może prowadzić do nadwagi lub otyłości" - wyjaśnił na koniec.

d3nwvi4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nwvi4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj