Trwa ładowanie...
d1ecquu
d1ecquu

Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

Przepis

Chcesz zaskoczyć rodzinę? Zamiast tradycyjnego smażonego karpia lub w galarecie, nafaszeruj rybę grzybami i upiecz. Przepis Ewy Wachowicz.

2.9
(19 głosów)
Oceń:
d1ecquu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zdjęcie
Archiwum prywatne
Zdjęcie
Składniki

• 2 kg karpia
• 200 g suszonych podgrzybków
• 1 cebula
• masło
• sól
• pieprz
• natka pietruszki
• 1 cytryna

Przepis

Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.

Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem.

Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

Archiwum prywatne

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
12
Share
d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu

d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu