Karp w panierce
Złocista panierka i delikatne mięso ryby to duet idealny. Jak usmażyć karpia, by panierka dobrze przylegała i nie odklejała się? To proste. Przed panierowaniem osusz dokładnie kawałki karpia papierowymi ręcznikami.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Karpia sprawić. Pokroić na dzwonka. Każde posypać solą i przyprawą do ryb. Jajka roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę. Kłaść dzwonka na gorący tłuszcz i smażyć z jednej strony. Potem zmniejszyć ogień i smażyć z drugiej strony tak, by zrumieniły się na złoto. Przełożyć dzwonka do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika. Piec 15 min. w temp. 150 st. podawać przybrane ziołami i owocami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl