Trwa ładowanie...
d4mapbi
d4mapbi
sliwkawegierka.pl

Dorsz w delikatnej panierce. Rybka palce lizać

Przepis

Ryba przygotowana w ten sposób smakuje obłędnie. Delikatne mięso i chrupiąca panierka. - Od teraz to mój ulubiony sposób na dorsza. Choć zawsze wolałam ryby grillowane lub pieczone w piekarniku, ale ta chrupkość, delikatność mnie zdecydowanie przekonała - pisze autorka bloga Marta M.

3.4
(18 głosów)
Oceń:
d4mapbi
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami śmietanka zbiera się na wierzchu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Przepis

Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz. Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące. W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także przepis na pierogi z bryndzą i szuszoną śliwką

Dorsz w delikatnej panierce. Rybka palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4mapbi

Podziel się opinią

104
23
Share
d4mapbi
d4mapbi

d4mapbi
d4mapbi
d4mapbi