Domowy makaron z dwóch składników. Oryginalna receptura z 1871 roku
Do prawdziwego, domowego rosołu jednym z najlepszych dodatków jest świeży makaron. Zachęcamy do zrobienia go własnoręcznie w cyklu "Abc Gotowanie". Przygotowanie domowego makaronu zajmuje chwilę, a w smaku jego sklepowe odpowiedniki rzadko mu dorównują. Jeżeli wyjdzie nam za dużo makaronu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić. Oryginalny przepis pochodzi z 1871 roku z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, a odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 125 g mąki
- 1 jajko
Przesiać mąkę, dodać jajko i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Jak ciasto jest już dobrze wyrobione, należy je bardzo cienko rozwałkować. Powinno być takiej grubości jak makaron sprzedawany w sklepach. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut, aby przeschło. Po tym czasie zwinąć je w rulonik i pokroić na cienkie krążki. Na sam koniec wyprostować krążki i rozłożyć paski makaronu na desce. Makaron ugotować na 10 minut przed podaniem rosołu. Wrzucić go do posolonej wody, a jak wypłynie na wierzch to znak, że już jest gotowy.
Zobacz także: królik w śmietanie wg przepisu z 1910 roku
src="https://d.wpimg.pl/769059822--207701694/krolikmini.jpg"/>
Polecamy wideo: przepis na makaron carbonara
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze