Trwa ładowanie...
d3wmixq
31-08-2017 11:16

Domowy makaron z dwóch składników. Oryginalna receptura z 1871 roku

Przepis

Do prawdziwego, domowego rosołu jednym z najlepszych dodatków jest świeży makaron. Zachęcamy do zrobienia go własnoręcznie w cyklu "Abc Gotowanie". Przygotowanie domowego makaronu zajmuje chwilę, a w smaku jego sklepowe odpowiedniki rzadko mu dorównują. Jeżeli wyjdzie nam za dużo makaronu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić. Oryginalny przepis pochodzi z 1871 roku z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, a odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d3wmixq
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 125 g mąki
  • 1 jajko
Przepis

Przesiać mąkę, dodać jajko i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Jak ciasto jest już dobrze wyrobione, należy je bardzo cienko rozwałkować. Powinno być takiej grubości jak makaron sprzedawany w sklepach. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut, aby przeschło. Po tym czasie zwinąć je w rulonik i pokroić na cienkie krążki. Na sam koniec wyprostować krążki i rozłożyć paski makaronu na desce. Makaron ugotować na 10 minut przed podaniem rosołu. Wrzucić go do posolonej wody, a jak wypłynie na wierzch to znak, że już jest gotowy.
Zobacz także: królik w śmietanie wg przepisu z 1910 roku

Polecamy wideo: przepis na makaron carbonara

Domowy makaron z dwóch składników. Oryginalna receptura z 1871 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wmixq
d3wmixq
d3wmixq
d3wmixq
Więcej tematów
d3wmixq