Trwa ładowanie...
d3hkgh0
17-10-2021 09:42

Kruche ciasteczka sezamowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy

Przepis

Te błyskawiczne kruche ciasteczka z sezamem mogą być świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Polecamy zrobić podwójną porcję, bo te ciasteczka są pyszne, że znikają w mgnieniu oka.

d3hkgh0
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 20 dkg mąki krupczatki
  • 7 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ziarna sezamowego plus troszkę do posypania
Przepis
  • Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko i ziarno sezamowe.
  • Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie składniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie składniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
  • Blat osypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy wałek o przekroju 5-6 cm. Delikatnie przenosimy go na folię aluminiową i wkładamy do lodówki dla schłodzenia. Układamy je równo - jest bardzo miękki i podatny na odkształcenia.
  • Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz.), kroimy je na plasterki grubości 0,5-0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią. Z proporcji tej powinno wyjść ok. 15 sztuk. Na wierzch każdego kawałka wciskamy ziarno sezamowe. Staramy się wykonywać to wszystko szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk.
  • Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika.
  • Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone. Po chwili stygnięcia zdejmujemy je z blachy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kruche ciasteczka sezamowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hkgh0
d3hkgh0
d3hkgh0
d3hkgh0
Więcej tematów
d3hkgh0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj