WP

Domowy rosół krok po kroku. Obowiązkowy w niedzielę - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Anna Zaleska
Podziel się

Pani Ania przysłała nam przepis na rosół z kury. Sycąca i rozgrzewająca zupa postawi na nogi w chłodny dzień. A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.

Składniki
  • Korpus kurczaka lub - jeśli chcemy dodatkowo mieć mięso z gotowanego kurczaka np. do galaretki lub potrawki z sosem cytrynowym - kilka podudzi
  • Włoszczyzna
  • Cebula - jeśli mamy jeszcze kuchenkę gazową, dobrze ją opalić nad gazem
  • Łodygi selera naciowego
  • Listki laurowe
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnach
  • Sól
  • Dodatkowego smaku może dodać trwa cytrynowa i np. ziarna kolendry
Przepis

Dla niektórych rosół z kury to nie rosół. Ale dla mnie najlepszy jest właśnie lekki i bardzo warzywny, dlatego daję jak najwięcej warzyw, łącznie z selerem naciowym.

WP

Włoszczyznę obieramy, cebulę opalamy, selera naciowego myjemy, mięso też. Wszystko to plus przyprawy wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą i rozpoczynamy powolny proces gotowania. Wywar powinien lekko bulgotać, na małym ogniu, przez co najmniej 3 godziny. W trakcie kilka razy zbieramy szumowiny. Garnka nie przykrywamy.

Na koniec wyjmujemy mięso i warzywa. Płyn przecedzamy przez sitko wyłożone gazą - zostaną na nim np. ziarna pieprzu czy kolendry.

Podajemy tradycyjnie: z pokrojoną marchewką, makaronem i natką pietruszki lub wykorzystujemy według uznania w innych daniach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP