Domowy rosół krok po kroku. Obowiązkowy w niedzielę
Pani Ania przysłała nam przepis na rosół z kury. Sycąca i rozgrzewająca zupa postawi na nogi w chłodny dzień. A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- Korpus kurczaka lub - jeśli chcemy dodatkowo mieć mięso z gotowanego kurczaka np. do galaretki lub potrawki z sosem cytrynowym - kilka podudzi
- Włoszczyzna
- Cebula - jeśli mamy jeszcze kuchenkę gazową, dobrze ją opalić nad gazem
- Łodygi selera naciowego
- Listki laurowe
- Ziele angielskie
- Pieprz w ziarnach
- Sól
- Dodatkowego smaku może dodać trwa cytrynowa i np. ziarna kolendry
Dla niektórych rosół z kury to nie rosół. Ale dla mnie najlepszy jest właśnie lekki i bardzo warzywny, dlatego daję jak najwięcej warzyw, łącznie z selerem naciowym.
Włoszczyznę obieramy, cebulę opalamy, selera naciowego myjemy, mięso też. Wszystko to plus przyprawy wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą i rozpoczynamy powolny proces gotowania. Wywar powinien lekko bulgotać, na małym ogniu, przez co najmniej 3 godziny. W trakcie kilka razy zbieramy szumowiny. Garnka nie przykrywamy.
Na koniec wyjmujemy mięso i warzywa. Płyn przecedzamy przez sitko wyłożone gazą - zostaną na nim np. ziarna pieprzu czy kolendry.
Podajemy tradycyjnie: z pokrojoną marchewką, makaronem i natką pietruszki lub wykorzystujemy według uznania w innych daniach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze