Buraczany burger z kaszą kuskus
Burgery ze sporą ilością mięsa z czasem mogą się znudzić. Pyszną i lżejszą alternatywą będą burgery na bazie warzyw. Propozycja z buraka zasmakuje wszystkim fanom bułek z dodatkami. Jest prosta w przygotowaniu i zdrowsza niż klasyczna wersja.
150 g buraków
3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
olej rzepakowy do smażenia
8 plasterków sera żółtego np. Aldamer
4 bułki do burgerów
2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze