Trwa ładowanie...
d2ci1dd
29-07-2019 10:53

Chatka szpinakowo-łososiowa. Genialny pomysł na letnią kolację

Przepis

Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

d2ci1dd
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Orchidea Creative Group
Źródło: Orchidea Creative Group
Składniki

Ciasto:

  • 80 g szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

Przepis

Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180 st. C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.

Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chatka szpinakowo-łososiowa. Genialny pomysł na letnią kolację
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
Więcej tematów
d2ci1dd