Babka budyniowo-biszkoptowa. Lekka i puszysta
Czytelniczka podzieliła się z nami przepisem na babkę budyniowo-biszkoptową. "Babka jest puszysta, lekka, delikatna i wilgotna. Bardzo łatwo i szybko można ją przygotować. Jedna z najlepszych, jakie jadłam. Podaję składniki na formę keksową o wymiarach 30 cm na 12 cm" - napisała pani Danusia, która prowadzi również bloga "Moje wypieki i nie tylko".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie ocet i ekstrakt waniliowy. Przekładamy do formy (można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra-dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze