WP
WP

Babka budyniowo-biszkoptowa. Lekka i puszysta - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się

Czytelniczka podzieliła się z nami przepisem na babkę budyniowo-biszkoptową. "Babka jest puszysta, lekka, delikatna i wilgotna. Bardzo łatwo i szybko można ją przygotować. Jedna z najlepszych, jakie jadłam. Podaję składniki na formę keksową o wymiarach 30 cm na 12 cm" - napisała pani Danusia, która prowadzi również bloga "Moje wypieki i nie tylko".

Składniki
  • 4 duże jajka
  • 4 budynie biszkoptowe (bez cukru, 4 po 40 g)
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego (szklanka o pojemności 250 ml)
  • ekstrakt z wanilii
Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie ocet i ekstrakt waniliowy. Przekładamy do formy (można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra-dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP