Trwa ładowanie...
d4j4602

Śniadanie

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem. Chociaż uczymy się tego już na wczesnych etapach szkoły podstawowej, często ignorujemy ten fakt. Warto jednak dokładnie zaplanować to, co zjemy o poranku.

Zasady Instytutu Żywności i Żywienia informują nas o tym, że powinniśmy spożywać 4-5 posiłków dziennie, najlepiej regularnie co 3-5 godzin. Każdy nasz dzień powinniśmy rozpocząć oczywiście od śniadania, które powinno stanowić 25-30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Warto zadbać o to, by ten pierwszy posiłek zjeść do 2 godzin od obudzenia się. Jest to szczególnie ważne, ponieważ w czasie snu nasz metabolizm spowalnia, dlatego po przebudzeniu się powinniśmy zadbać o to, by na nowo przyśpieszył. Ponadto o poranku musimy dostarczyć naszemu organizmowi energii i niezbędnych wartości odżywczych.

Zjedzenie śniadania pomoże nam także w lepszym koncentrowaniu się, zapamiętywaniu informacji i uczeniu się. To właśnie dlatego tak ważne jest, by uczniowie i osoby młode jadły regularnie pełnowartościowe śniadania.

O śniadaniu powinny pamiętać także te osoby, które dbają o swoją sylwetkę. Badania pokazują, że jeżeli opuścimy pierwszy posiłek o poranku, zwiększamy ryzyko objadania się wieczorem.

*Śniadanie – co jeść *
Oprócz tego, że śniadania warto jeść regularnie każdego dnia, powinniśmy także zwracać uwagę na to, jakie wartości odżywcze dostarczymy naszemu organizmowi o poranku. Szykując ten pierwszy posiłek powinniśmy zwrócić uwagę na to, by na naszym talerzu znalazły się nienasycone tłuszcze. Znajdziemy je m.in. w rybach, orzechach czy olejach roślinnych. Oprócz tego zdrowe śniadanie to także węglowodany złożone, które zapewnią nam energię na pierwsze godziny nadchodzącego dnia. Dbajmy się o to, by rano zjeść pełnoziarniste pieczywo, otręby czy płatki owsiane. Powinniśmy pamiętać również o porannej porcji warzyw i owoców oraz dostarczeniu organizmowi białka. Nie musi być to koniecznie mięso. Zamiast szynki czy parówek świetnie sprawdzą się np. jajka, najlepiej ugotowane na miękko.

Chociaż wielu z nas jest zabieganych i nie ma czasu na to, by samemu przygotowywać posiłki, nie rezygnujmy z pełnowartościowych śniadań na rzecz zjedzenia drożdżówki czy batonika. Takie słodkie przekąski dadzą nam energię, jednak nie dostarczą odpowiednich wartości odżywczych.

Przepisy

d4j4602
d4j4602
d4j4602
d4j4602
d4j4602
d4j4602
Więcej tematów
d4j4602

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj