Śniadaniowa jajecznica z ziemniakami i pomidorem
Jeśli do tej pory przygotowywałeś jajecznicę jedynie z cebulką i boczkiem, to czas zerwać z tą śniadaniową rutyną! Mamy o wiele lepszy pomysł. Co powiecie na jajecznicę z... ziemniakami? Połączenie jajek i ziemniaków nie jest nowe, od lat uwielbiają je Hiszpanie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Ziemniaki obierz i ugotuj (tę jajecznicę najczęściej robi się z ziemniaków pozostałych z obiadu), a potem pokrój w grubą kostkę. Sparz pomidor, obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni rozpuść masło z oliwą. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smaż, uważając, aby go nie zbrązowić. Dodaj ziemniaki i usmaż je na złoto. Następnie wrzuć pokrojony pomidor i smaż, aż się rozpadnie i oblepi ziemniaki.
- Gdy ziemniaki otulą się pomidorami, wbij jajka i delikatnie wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, aby jajecznica była pikantna, możesz dodać płatki chili.
- Smaż jajecznicę do ulubionej konsystencji. Podawaj natychmiast posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki Zofii i Katarzyny Pilitowskich "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze