Śniadaniowa jajecznica z ziemniakami i pomidorem
Jeśli do tej pory przygotowywałeś jajecznicę jedynie z cebulką i boczkiem, to czas zerwać z tą śniadaniową rutyną! Mamy o wiele lepszy pomysł. Co powiecie na jajecznicę z... ziemniakami? Połączenie jajek i ziemniaków nie jest nowe, od lat uwielbiają je Hiszpanie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ziemniaki obierz i ugotuj (tę jajecznicę najczęściej robi się z ziemniaków pozostałych z obiadu), a potem pokrój w grubą kostkę. Sparz pomidor, obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni rozpuść masło z oliwą. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smaż, uważając, aby go nie zbrązowić. Dodaj ziemniaki i usmaż je na złoto. Następnie wrzuć pokrojony pomidor i smaż, aż się rozpadnie i oblepi ziemniaki.
- Gdy ziemniaki otulą się pomidorami, wbij jajka i delikatnie wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, aby jajecznica była pikantna, możesz dodać płatki chili.
- Smaż jajecznicę do ulubionej konsystencji. Podawaj natychmiast posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl