Naleśniki pomidorowe z parówkami i żółtym serem
Naleśniki pomidorowe z żółtym serem i parówką to doskonała propozycja na szybki i syty posiłek, który sprawdzi się jako śniadanie, kolacja, czy nawet prosta przekąska imprezowa. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Placki:
- 150 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 120-150 g mąki pszennej
- 100g ketchupu
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 5-7 parówek (w zależności od wielości placków)
- ok. 200 g żółtego sera
Przepis
- Roztrzepane jajko należy wymieszać z mlekiem, wodą i ketchupem. Następnie wsypać sól oraz mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki można smażyć bez tłuszczu i nie będą przywierały do patelni).
- Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
- Każdego placka należy obficie posypać uprzednio startym serem i na brzegu ułożyć parówkę.
- Każdy placek delikatnie zwinąć (brzegi złożyć do środka i całość ostrożnie zrolować).
- Przed podaniem naleśniki można obsmażyć na maśle, a następnie opcjonalnie posypać dodatkową porcją sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl