Liwance. Czeskie racuszki idealne na śniadanie
Liwance to rodzaj drożdżowych racuchów, blinków drożdżowych. Smaży się je na małych patelniach, "wielkości spodka filiżanki do czarnej kawy". Przepis z książki Róży Makarewicz "Praktyczna kuchnia z 1910 roku" przypomina Joanna Krzewińska "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki i 50 ml mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem, żółtkami, mąką, skórką cytrynową i drożdżami.
- Powinniśmy otrzymać tak gęste ciasto jak na lane kluski. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub mleka.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania sól.Pianę dokładnie, ale delikatnie wymieszać z ciastem. Odstawić do wyrośnięcia.
- Na rozgrzaną patelnię wlewać trochę masła klarowanego, nalewać na nie ciasto na grubość palca.
- Placuszki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z rozkruszonym białym serem i powidłami. Podałam z białym serem i konfiturą z róży.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl