Doskonałe na śniadanie. Szybkie gofry szpinakowe
Gofry kojarzą si.ę przede wszystkim ze słodką wakacyjną przekąską. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się na śniadanie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Suche składniki: mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pieprz. Szpinak zmiksować z wodą jak najdrobniej.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dużej misce zmiksować olej z żółtkami i cukrem, wlać wodę ze szpinakiem. Dodać suche składniki, całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, odstawić na 10 min.
- Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 5 min lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą na środek gofrownicy, można rozprowadzać ciasto dokładnie po całej powierzchni.
- Gofry nie muszą mieć idealnego kształtu, wówczas wyglądają fantazyjnie.
- Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
- Można posmarować ulubionym serkiem śmietankowym i dodać do nich jajko sadzone.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl