Trwa ładowanie...
d6jtrvy
29-06-2022 13:26

Doskonałe na śniadanie. Szybkie gofry szpinakowe

Przepis

Gofry kojarzą si.ę przede wszystkim ze słodką wakacyjną przekąską. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się na śniadanie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d6jtrvy
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 60 g świeżych liści szpinaku,
  • 300 g mąki tortowej orkiszowej typ 450,
  • 3 jajka M,
  • 1 łyżeczka soli (do smaku),
  • na czubek łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego (do smaku),
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 300 ml wody gazowanej.
Przepis
  • Suche składniki: mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pieprz. Szpinak zmiksować z wodą jak najdrobniej.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dużej misce zmiksować olej z żółtkami i cukrem, wlać wodę ze szpinakiem. Dodać suche składniki, całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, odstawić na 10 min.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 5 min lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą na środek gofrownicy, można rozprowadzać ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry nie muszą mieć idealnego kształtu, wówczas wyglądają fantazyjnie.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
  • Można posmarować ulubionym serkiem śmietankowym i dodać do nich jajko sadzone.
Doskonałe na śniadanie. Szybkie gofry szpinakowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d6jtrvy

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6jtrvy
d6jtrvy
d6jtrvy
d6jtrvy
Więcej tematów
d6jtrvy