Trwa ładowanie...
d3s1w7t
25-04-2022 12:44

Racuchy drożdżowe z kakao

Przepis

Te racuchy są naprawdę przepyszne, miękkie i puszyste. Mandarynki i kakao w tym przypadku komponują się rewelacyjnie. Koniecznie sami o tym się przekonajcie. Przepis z bloga "Di bloguje".

d3s1w7t
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
  • 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 3 mandarynki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Mąkę należy przesypać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, kakao oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania mandarynek lub na dłużej.
  • Mandarynki obrać, rozdzielić na cząstki i każdy kawałek przekroić na pół.
  • Następnie ciasto dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć z mandarynkami.
  • Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej.
  • Racuchy smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z kakao
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
Więcej tematów
d3s1w7t