Racuchy drożdżowe z kakao
Te racuchy są naprawdę przepyszne, miękkie i puszyste. Mandarynki i kakao w tym przypadku komponują się rewelacyjnie. Koniecznie sami o tym się przekonajcie. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Dodatkowo:
- 3 mandarynki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis
- Mąkę należy przesypać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, kakao oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania mandarynek lub na dłużej.
- Mandarynki obrać, rozdzielić na cząstki i każdy kawałek przekroić na pół.
- Następnie ciasto dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć z mandarynkami.
- Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej.
- Racuchy smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl