Trwa ładowanie...
d4j72ok
23-05-2022 12:33

Tosty francuskie. Sposób na idealny poranek

Przepis

Tosty francuskie można porównać do naszego polskiego „chleba w jajku”. Nie jest to dokładnie to samo, ale zamysł dania bardzo podobny. Smaku jednak na pewno nikt nie pomyli tych dwóch dań. Przepis z bloga "Daylicooking".

d4j72ok
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 3 duże jajka + 3 żółtka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 6-8 kromek chleba (typu brioszka, chałka, tostowy)
  • 2 łyżki niesolonego masła
Przepis
  • Do większej płaskiej miski wbij jajka wraz z żółtkami, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, sól i cukier. Wszystko razem roztrzep, najlepiej przy użyciu trzepaczki rózgowej.
  • Ciągle ubijając wlewaj stopniowo mleko i śmietankę, aż do dokładnego połączenia.
  • Następnie wkładaj kolejno kromki pieczywa i namaczaj każdą z nich po mniej więcej 10-25 sekund w zależności od stopnia miękkości pieczywa. To bardziej miękkie krócej, a twardsze dłużej.
  • Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim namoczone kromki – z każdej strony po 2-4 minut. Grubsze kromki dłużej, a cieńsze krócej. Powinny stać się złoto-brązowe.
  • Podawaj gorące z niewielką ilością masła, bitą śmietaną, owocami, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Tosty francuskie. Sposób na idealny poranek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d4j72ok

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
Więcej tematów
d4j72ok