Trwa ładowanie...
dk7t36p
oprac. Katarzyna Gileta

Lekkie placuszki twarogowe z melisą i śliwkami

Przepis

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zamiast nudnych kanapek czy jajecznicy, przygotuj placuszki. Szef kuchni, Michał Kepiński z CookUp Studio oraz Ania Radowicka, dietetyk i ekspert marki Herbapol proponują przepis na przepyszne placuszki twarogowe z owocami i sosem malinowym.

dk7t36p
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
WP Kuchnia
Źródło: WP Kuchnia
Składniki
  • 200 g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g ricotty
  • 1 saszetka bio herbatki z melisy
  • 80 g śliwek lub innych ulubionych owoców
  • 50 ml syropu malinowego
  • 1/4 pęczka świeżej mięty
  • 50 g masła
  • 20 g cukru pudru
Przepis
  • Mielony twaróg wymieszać z jajkami i mąką pszenną na lekkie, puszyste ciasto. Odstawić.
  • Ricottę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i herbatką z melisy. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić śliwki w ćwiartki. Wyłożyć do miski i połączyć z syropem malinowym i rwanymi listkami mięty.
  • Na patelni rozgrzać część masła i gdy lekko zacznie się pienić smażyć małe placuszki. Gdy na ich górze pojawią się bąbelki powietrza przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 30 sekund.
  • Wyłożyć placuszki na talerz i podawać z kremową ricottą i orzeźwiającymi śliwkami z miętą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Lekkie placuszki twarogowe z melisą i śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dk7t36p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
Więcej tematów
dk7t36p