Trwa ładowanie...
daljocc
19-08-2022 08:06

Pasta jajeczna z awokado

Przepis

Pasty jajeczne są bogate w białko i stanowią świetny, szybki posiłek, jednak dodatek majonezu sprawia, że bywają zbyt tłuste. Zastąpienie większości majonezu awokado pozwala zachować kremową konsystencję, a jednocześnie wprowadza zdrowsze tłuszcze. Pasta smakuje świetnie jako dip z surowymi warzywami. Można nią także wypełnić kanapkę – uważaj jednak na zawartość soli w chlebie.

daljocc
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 1 awokado, przepołowione i pozbawione pestki
  • 1 łyżka niskotłuszczowego majonezu
  • 1 łyżeczka siekanego świeżego albo ¼ łyżeczki suszonego koperku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu szczypta soli
Przepis
  • Średnią miskę napełnij wodą z lodem i odstaw na bok.
  • W średnim rondelku zalej jajka zimną wodą i doprowadź do wrzenia bez pokrywki. Kie- dy woda zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia, przykryj i odstaw na 12 minut.
  • Przełóż jajka do miski z zimną wodą i studź je przez dwie minuty. Obierz jajka i posiekaj tak drobno, jak masz ochotę. Jeśli lubisz gładką pastę, rozgnieć je widelcem.
  • Miąższ awokado przełóż do średniej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, koperek, paprykę wędzoną, kumin i sól. Dodaj posiekane jajka i mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 24 godzin.
  • Dodana szczypta soli służy zachowaniu równowagi smaków i ma minimalny wpływ na ogólną zawartość sodu, która wynosi tylko 206 mg na porcję.

Przepis pochodzi z książki "Dieta DASH"

  Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Pasta jajeczna z awokado
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daljocc
daljocc
daljocc
daljocc
Więcej tematów
daljocc