Pasta jajeczna z awokado
Pasty jajeczne są bogate w białko i stanowią świetny, szybki posiłek, jednak dodatek majonezu sprawia, że bywają zbyt tłuste. Zastąpienie większości majonezu awokado pozwala zachować kremową konsystencję, a jednocześnie wprowadza zdrowsze tłuszcze. Pasta smakuje świetnie jako dip z surowymi warzywami. Można nią także wypełnić kanapkę – uważaj jednak na zawartość soli w chlebie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Średnią miskę napełnij wodą z lodem i odstaw na bok.
- W średnim rondelku zalej jajka zimną wodą i doprowadź do wrzenia bez pokrywki. Kie- dy woda zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia, przykryj i odstaw na 12 minut.
- Przełóż jajka do miski z zimną wodą i studź je przez dwie minuty. Obierz jajka i posiekaj tak drobno, jak masz ochotę. Jeśli lubisz gładką pastę, rozgnieć je widelcem.
- Miąższ awokado przełóż do średniej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, koperek, paprykę wędzoną, kumin i sól. Dodaj posiekane jajka i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 24 godzin.
- Dodana szczypta soli służy zachowaniu równowagi smaków i ma minimalny wpływ na ogólną zawartość sodu, która wynosi tylko 206 mg na porcję.
Przepis pochodzi z książki "Dieta DASH"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze