Pasta jajeczna z awokado
Pasty jajeczne są bogate w białko i stanowią świetny, szybki posiłek, jednak dodatek majonezu sprawia, że bywają zbyt tłuste. Zastąpienie większości majonezu awokado pozwala zachować kremową konsystencję, a jednocześnie wprowadza zdrowsze tłuszcze. Pasta smakuje świetnie jako dip z surowymi warzywami. Można nią także wypełnić kanapkę – uważaj jednak na zawartość soli w chlebie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Średnią miskę napełnij wodą z lodem i odstaw na bok.
- W średnim rondelku zalej jajka zimną wodą i doprowadź do wrzenia bez pokrywki. Kie- dy woda zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia, przykryj i odstaw na 12 minut.
- Przełóż jajka do miski z zimną wodą i studź je przez dwie minuty. Obierz jajka i posiekaj tak drobno, jak masz ochotę. Jeśli lubisz gładką pastę, rozgnieć je widelcem.
- Miąższ awokado przełóż do średniej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, koperek, paprykę wędzoną, kumin i sól. Dodaj posiekane jajka i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 24 godzin.
- Dodana szczypta soli służy zachowaniu równowagi smaków i ma minimalny wpływ na ogólną zawartość sodu, która wynosi tylko 206 mg na porcję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl