Trwa ładowanie...
d4ce3ys
oprac. Katarzyna Gileta

Jajko po turecku. Smakują lepiej niż zwykła jajecznica

Przepis

Na śniadanie najchętniej przygotowujemy jajecznicę. Jednak jeszcze lepszym pomysłem jest przyrządzenie jajek po turecku. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przepis.

d4ce3ys
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Mateusz Torbus
Składniki
  • jajka, po jednym na osobę
  • 400 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • chili w płatkach do smaku
  • 2 pity lub inne białe pieczywo
  • sól
Przepis
  • Zmieszaj jogurt z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i solą. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż jajka sadzone. W niedużym rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy.
  • Dodaj miętę, paprykę, chili i pieprz, wymieszaj. Na talerzach ułóż warstwę jogurtu, na niej połóż jajko sadzone i polej całość aromatyczną oliwą.
  • Dla bardziej wtajemniczonych w gotowaniu jajek: to danie jest jeszcze pyszniejsze z jajkami w koszulkach.

Przepis pochodzi z książki Zofii i Katarzyny Pilitowskich "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Jajko po turecku. Smakują lepiej niż zwykła jajecznica
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d4ce3ys

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys