Jajko po turecku. Smakują lepiej niż zwykła jajecznica
Na śniadanie najchętniej przygotowujemy jajecznicę. Jednak jeszcze lepszym pomysłem jest przyrządzenie jajek po turecku. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Zmieszaj jogurt z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i solą. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż jajka sadzone. W niedużym rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy.
- Dodaj miętę, paprykę, chili i pieprz, wymieszaj. Na talerzach ułóż warstwę jogurtu, na niej połóż jajko sadzone i polej całość aromatyczną oliwą.
- Dla bardziej wtajemniczonych w gotowaniu jajek: to danie jest jeszcze pyszniejsze z jajkami w koszulkach.
Przepis pochodzi z książki Zofii i Katarzyny Pilitowskich "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze