Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem
Jeśli przygotowujesz szakszukę od zera, postaraj się przygotować sos poprzedniego dnia wieczorem, żeby zaoszczędzić czas rano. Niewielka, głęboka patelnia jest idealnym naczyniem do przygotowania dania z tego przepisu. Szakszuka najlepiej smakuje prosto z patelni.
Na ile osób: | 1 |
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 40 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 30 g selera naciowego, drobno posiekanego
- 1 papryczka chili bird’s eye, drobno posiekana
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 30 g jarmużu bez łodyżek, grubo posiekanego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 średnie jajka
- Rozgrzej małą, głęboką patelnię na małym lub średnim ogniu Dodaj oliwę i podsmażaj cebulę, czosnek, seler, chili i przyprawy przez 1–2 minuty.
- Dodaj pomidory i pozostaw sos, by dusił się przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Wrzuć jarmuż i duś jeszcze przez 5 minut. Jeśli uważasz, że sos robi się zbyt gęsty, po prostu dodaj trochę wody. Gdy sos osiągnie gładką, kremową konsystencję, dodaj natkę pietruszki i zamieszaj.
- Zrób w sosie dwa małe wgłębienia i wbij do nich jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką lub folią. Pozostaw jajka pod przykryciem, by gotowały się przez 10–12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą wciąż płynne. Jeśli chcesz, żeby były twarde, gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Podawaj natychmiast – najlepiej prosto z patelni.
Przepis pochodzi z książki Aidana Gogginsa i Glena Mattena "Dieta SIRT. Przepisy"
Podziel się opinią
Komentarze