Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem

Jeśli przygotowujesz szakszukę od zera, postaraj się przygotować sos poprzedniego dnia wieczorem, żeby zaoszczędzić czas rano. Niewielka, głęboka patelnia jest idealnym naczyniem do przygotowania dania z tego przepisu. Szakszuka najlepiej smakuje prosto z patelni.

Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużemSzakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 40 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 30 g selera naciowego, drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili bird’s eye, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 30 g jarmużu bez łodyżek, grubo posiekanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 średnie jajka

Przepis

  • Rozgrzej małą, głęboką patelnię na małym lub średnim ogniu Dodaj oliwę i podsmażaj cebulę, czosnek, seler, chili i przyprawy przez 1–2 minuty.
  • Dodaj pomidory i pozostaw sos, by dusił się przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Wrzuć jarmuż i duś jeszcze przez 5 minut. Jeśli uważasz, że sos robi się zbyt gęsty, po prostu dodaj trochę wody. Gdy sos osiągnie gładką, kremową konsystencję, dodaj natkę pietruszki i zamieszaj.
  • Zrób w sosie dwa małe wgłębienia i wbij do nich jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką lub folią. Pozostaw jajka pod przykryciem, by gotowały się przez 10–12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą wciąż płynne. Jeśli chcesz, żeby były twarde, gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Podawaj natychmiast – najlepiej prosto z patelni.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟