Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem

Jeśli przygotowujesz szakszukę od zera, postaraj się przygotować sos poprzedniego dnia wieczorem, żeby zaoszczędzić czas rano. Niewielka, głęboka patelnia jest idealnym naczyniem do przygotowania dania z tego przepisu. Szakszuka najlepiej smakuje prosto z patelni.

Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużemSzakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 40 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 30 g selera naciowego, drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili bird’s eye, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 30 g jarmużu bez łodyżek, grubo posiekanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 średnie jajka

Przepis

  • Rozgrzej małą, głęboką patelnię na małym lub średnim ogniu Dodaj oliwę i podsmażaj cebulę, czosnek, seler, chili i przyprawy przez 1–2 minuty.
  • Dodaj pomidory i pozostaw sos, by dusił się przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Wrzuć jarmuż i duś jeszcze przez 5 minut. Jeśli uważasz, że sos robi się zbyt gęsty, po prostu dodaj trochę wody. Gdy sos osiągnie gładką, kremową konsystencję, dodaj natkę pietruszki i zamieszaj.
  • Zrób w sosie dwa małe wgłębienia i wbij do nich jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką lub folią. Pozostaw jajka pod przykryciem, by gotowały się przez 10–12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą wciąż płynne. Jeśli chcesz, żeby były twarde, gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Podawaj natychmiast – najlepiej prosto z patelni.
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀