Trwa ładowanie...
d3u03z7
24-11-2021 10:49

Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem

Przepis

Jeśli przygotowujesz szakszukę od zera, postaraj się przygotować sos poprzedniego dnia wieczorem, żeby zaoszczędzić czas rano. Niewielka, głęboka patelnia jest idealnym naczyniem do przygotowania dania z tego przepisu. Szakszuka najlepiej smakuje prosto z patelni.

d3u03z7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 40 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 30 g selera naciowego, drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili bird’s eye, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 30 g jarmużu bez łodyżek, grubo posiekanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 średnie jajka
Przepis
  • Rozgrzej małą, głęboką patelnię na małym lub średnim ogniu Dodaj oliwę i podsmażaj cebulę, czosnek, seler, chili i przyprawy przez 1–2 minuty.
  • Dodaj pomidory i pozostaw sos, by dusił się przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Wrzuć jarmuż i duś jeszcze przez 5 minut. Jeśli uważasz, że sos robi się zbyt gęsty, po prostu dodaj trochę wody. Gdy sos osiągnie gładką, kremową konsystencję, dodaj natkę pietruszki i zamieszaj.
  • Zrób w sosie dwa małe wgłębienia i wbij do nich jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką lub folią. Pozostaw jajka pod przykryciem, by gotowały się przez 10–12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą wciąż płynne. Jeśli chcesz, żeby były twarde, gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Podawaj natychmiast – najlepiej prosto z patelni.

Przepis pochodzi z książki Aidana Gogginsa i Glena Mattena "Dieta SIRT. Przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3u03z7
d3u03z7
d3u03z7
d3u03z7
Więcej tematów
d3u03z7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj