Niemieckie naleśniki jabłkowe z cynamonem. Trudno się im oprzeć
Klasyczne niemieckie naleśniki z jabłkami są nieco grubsze od polskich, smażymy je z plasterkami jabłek i cynamonowym cukrem. Potrafią zakręcić kubkami smakowymi. Prosto, a jak smakowicie. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Przesiej mąkę i 1/4 łyżeczki cynamonu.
- W dużej misce miksera mieszaj mleko, jajka, 2 łyżki cukru i sól przez około 1 minutę. Stopniowo dodawaj mąkę i kontynuuj miksowanie, aż składniki dobrze się połączą. Nie powinno być żadnych grudek mąki.
- W miseczce połącz pozostały cukier i cynamon.
- Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej, nieprzywierającej patelni. Zmniejsz ogień do średniego, wlej połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę pokrojonych jabłek. Smaż przez około 2-3 minuty.
- Przełóż naleśnik na dużą pokrywkę, dodaj 1/2 łyżki masła na patelnię i zsuń naleśnik drugą stroną na patelnię. Smaż z drugiej strony przez około 2 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
- Przełóż na talerz i posyp do smaku cukrem cynamonowym. Delektuj się od razu, naleśnik najlepiej smakuje, gdy jest ciepły.
- Dodaj 1 łyżkę masła na patelnię i upiecz drugi naleśnik w ten sam sposób, dodając pozostałe 1/2 łyżki masła przed odwróceniem naleśnika. Posyp cukrem z cynamonem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze