Serniczki z patelni z borówkami
Serniczki z borówkami to doskonały pomysł na syte śniadanie lub pyszną kolację na słodko. Ich wykonanie jest naprawdę proste, więc przygotujecie je w dosłownie kilka chwil.Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- odrobina ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g borówek
- mąka do obtoczenia
- olej/masło do smażenia
Przepis
- Twaróg rozgnieść za pomocą widelca. Dodać jajka, mąkę, cukier oraz odrobinę ekstraktu waniliowego i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Na końcu wmieszać borówki. Z masy twarogowej formować niewielkie kotleciki, które należy obtoczyć w mące. Serniczki smażyć na rozgrzanym oleju/maśle z obu stron, aby były delikatnie zarumienione.
- Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać np. z jogurtem naturalnym i śmietaną oraz dodatkową porcją borówek, ewentualnie z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl