Dyniowa owsianka z karmelizowanym jabłkiem, miodem i cynamonem
Jabłka i dynia to niekwestionowane symbole jesieni. Nie może więc ich zabraknąć w naszym menu o tej porze roku. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami" na jesienną owsiankę z dynią i karmelizowanymi jabłkami. Jak zapewnia autorka tego przepisu, owsiankę można spokojnie zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na wynos. Taki posiłek w ciągu dnia będzie równie komfortowy, jak śniadanie.
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Karmelizowane jabłka:
- 1 jabłko
- 1/2 łyżki masła ghee
- 1 łyżka miodu
Owsianka:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki puree z dyni
- 1 łyżeczka masła ghee
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
Składniki
Do podania: karmelizowane jabłka, cynamon, chipsy z kokosa, ewentualnie miód
Przepis
- Jabłko umyj i wykrój gniazdo nasienne. Pokrój na grubsze plastry. Patelnię rozgrzej, dodaj masło ghee i ułóż jabłka. Podsmaż je aż zmiękną. Dodaj miód i chwilę podgrzewaj. Wymieszaj delikatnie i odstaw.
- Płatki owsiane wsyp do garnuszka i zalej wodą. Przykryj i odstaw na 10 minut. Dodaj puree z dyni, ghee, kurkumę i chili. Wymieszaj i ewentualnie lekko podgrzej.
- Przełóż do miski, połóż na wierzchu karmelizowane jabłka, chipsy kokosowe i posyp cynamonem. Możesz polać miodem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl