Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami
Banan i truskawki to doskonała połączenie, które idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Racuchy zawsze wychodzą miękkie i puszyste, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1 jajko
Dodatkowo:
- około 200 g truskawek
- 1 banan (duży)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Mąkę należy wsypać do miski, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem i odstawić (bez mieszania) na około 5-10 minut.
- Następnie całość dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć z uprzednio pokrojonym bananem oraz truskawkami.
- Ciasto nabierać łyżką stołową i ostrożnie kłaść na rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki można ją co jakiś czas maczać w gorącym tłuszczu.
- Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze