Trwa ładowanie...
d1hwmvf
19-07-2022 10:38

Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami

Przepis

Banan i truskawki to doskonała połączenie, które idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Racuchy zawsze wychodzą miękkie i puszyste, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

d1hwmvf
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 200 g truskawek
  • 1 banan (duży)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Mąkę należy wsypać do miski, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem i odstawić (bez mieszania) na około 5-10 minut.
  • Następnie całość dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć z uprzednio pokrojonym bananem oraz truskawkami.
  • Ciasto nabierać łyżką stołową i ostrożnie kłaść na rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki można ją co jakiś czas maczać w gorącym tłuszczu.
  • Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hwmvf
d1hwmvf
d1hwmvf
d1hwmvf
Więcej tematów
d1hwmvf