Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9

Zupa szczawiowa na bogato. W sam raz na wiosnę

Przepis

Trudno sobie wyobrazić bardziej wiosenną zupę niż szczawiowa. Jest pyszna, lekka i aromatyczna. Przepis z bloga "zGotowana Paula"

Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki
  • 2 marchewki
  • biała cześć pora
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 4-6 ziemniaków
  • 300 g świeżego szczawiu lub słoiczek kiszonego
  • 6 jajek (4 ugotowane na twardo)
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • 2-2,5 l wody
Przepis

Warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, selera naciowego i pora pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jak warzywa będą miękkie, dodać szczaw (u mnie niestety ze słoiczka - nie mam dostępu do świeżego). Dwa jajka - oddzielić żółtka od białek. Surowe białka wlać na gotującą się zupę - fajnie się zetną, a żółtka wymieszać ze śmietaną i dolewać powoli gorąca zupę. Następnie całość wlać do zupy, doprawić i zdjąć z gazu. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Zupa szczawiowa na bogato. W sam raz na wiosnę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-3jaol9
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9