Z łąki na talerz. Nie przegap sezonu na szczaw

Rośnie na łąkach, nieużytkach, działkach i w ogrodach. Ma orzeźwiający, kwaskowaty smak. Szczaw, bo o nim mowa, to nieco zapomniana i niedoceniana roślina. Niesłusznie. Można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.

Młode listki szczawiu można jeść na surowo, starsze trzeba poddusić lub zblanszować
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Ma wydłużone, ciemnozielone liście o strzałkowatym kształcie. W smaku jest orzeźwiający, kwaskowaty. Wzbogaci smak wielu dań - sałatek, zup, tart, omletów. Sos szczawiowy pasuje do jaj i ryb. Młode listki można jeść na surowo, starsze trzeba poddusić lub zblanszować. Nadaje się także do kiszenia i mrożenia. Najsmaczniejszy jest właśnie teraz.

Szczaw jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Korzystnie wpływa na zdrowie. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, pomaga przy schorzeniach serca, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów.

Pamiętajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo. Szczaw warto jeść, ale z umiarem. Spożywany w zbyt dużych ilościach może wywołać wzdęcia i biegunkę. Poza tym szczawiany (obecnie także w rabarbarze czy szpinaku) wypłukują wapń z organizmu. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do odwapnienia kości. Zawarte w liściach szczawiu szczawiany mogą się odkładać w nerkach i pęcherzu, co skutkuje nawet kamicą nerkową.

Przepis na zupę szczawiową

Składniki: kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu, 1 łyżeczka masła, 1 l wywaru z warzyw i cielęciny albo drobiu, 5 dużych łyżek śmietany 22 proc., 1/2 łyżeczki mąki, sól i odrobina cukru. Do podania: jajka na twardo, ugotowane ziemniaki, szczypiorek lub koperek.

Przygotowanie: szczaw płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczyptą soli, aby nie było grudek, a następnie wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw.Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Podajemy z jajkiem i ziemniakami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu