Z łąki na talerz. Nie przegap sezonu na szczaw

Rośnie na łąkach, nieużytkach, działkach i w ogrodach. Ma orzeźwiający, kwaskowaty smak. Szczaw, bo o nim mowa, to nieco zapomniana i niedoceniana roślina. Niesłusznie. Można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.

Młode listki szczawiu można jeść na surowo, starsze trzeba poddusić lub zblanszować
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
50

Ma wydłużone, ciemnozielone liście o strzałkowatym kształcie. W smaku jest orzeźwiający, kwaskowaty. Wzbogaci smak wielu dań - sałatek, zup, tart, omletów. Sos szczawiowy pasuje do jaj i ryb. Młode listki można jeść na surowo, starsze trzeba poddusić lub zblanszować. Nadaje się także do kiszenia i mrożenia. Najsmaczniejszy jest właśnie teraz.

Szczaw jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Korzystnie wpływa na zdrowie. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, pomaga przy schorzeniach serca, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów.

Pamiętajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo. Szczaw warto jeść, ale z umiarem. Spożywany w zbyt dużych ilościach może wywołać wzdęcia i biegunkę. Poza tym szczawiany (obecnie także w rabarbarze czy szpinaku) wypłukują wapń z organizmu. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do odwapnienia kości. Zawarte w liściach szczawiu szczawiany mogą się odkładać w nerkach i pęcherzu, co skutkuje nawet kamicą nerkową.

Przepis na zupę szczawiową

Składniki: kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu, 1 łyżeczka masła, 1 l wywaru z warzyw i cielęciny albo drobiu, 5 dużych łyżek śmietany 22 proc., 1/2 łyżeczki mąki, sól i odrobina cukru. Do podania: jajka na twardo, ugotowane ziemniaki, szczypiorek lub koperek.

Przygotowanie: szczaw płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczyptą soli, aby nie było grudek, a następnie wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw.Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Podajemy z jajkiem i ziemniakami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru