Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym

- Moja propozycja na obiad to pieczone mięso z sosem. Ale nie takim zwykłym sosem na śmietanie. To sos szczawiowy. Zastanawiałam się co zrobić ze szczawiem, który tak pięknie rośnie w ogrodzie. I jest – pyszny, kwaskowaty, lekko czosnkowy sos szczawiowy. Pasuje i do mięsa i do ryby - pisze katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".

Pierś kurczaka z w sosie szczawiowymPierś kurczaka z w sosie szczawiowym
Katarzyna Kwella

Składniki

  • pierś kurczaka (zamiast mięsa można użyć dorsza lub doradę)
  • sól, pieprz

*Na sos: *

  • 3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
  • 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżka klarowanego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Przepis

  • Mięso posyp solą i pieprzem i upiecz lub usmaż – jak wolisz.
  • Sos: W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę.
  • Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z kurczakiem posypaną bułką tartą z dodatkami.
  • Piekę, aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem do sosu dodaję resztę szczawiu.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯