Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym
- Moja propozycja na obiad to pieczone mięso z sosem. Ale nie takim zwykłym sosem na śmietanie. To sos szczawiowy. Zastanawiałam się co zrobić ze szczawiem, który tak pięknie rośnie w ogrodzie. I jest – pyszny, kwaskowaty, lekko czosnkowy sos szczawiowy. Pasuje i do mięsa i do ryby - pisze katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- pierś kurczaka (zamiast mięsa można użyć dorsza lub doradę)
- sól, pieprz
*Na sos: *
- 3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
- 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
- 1 ząbek czosnku
- płaska łyżka klarowanego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
- pieprz świeżo mielony
- sól
- Mięso posyp solą i pieprzem i upiecz lub usmaż – jak wolisz.
- Sos: W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku.
- Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę.
- Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem.
- Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z kurczakiem posypaną bułką tartą z dodatkami.
- Piekę, aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem do sosu dodaję resztę szczawiu.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze