Trwa ładowanie...
d4os1vv
d4os1vv

Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym

Przepis

- Moja propozycja na obiad to pieczone mięso z sosem. Ale nie takim zwykłym sosem na śmietanie. To sos szczawiowy. Zastanawiałam się co zrobić ze szczawiem, który tak pięknie rośnie w ogrodzie. I jest – pyszny, kwaskowaty, lekko czosnkowy sos szczawiowy. Pasuje i do mięsa i do ryby - pisze katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d4os1vv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym
Kwelka gotuje
Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym
Składniki
  • pierś kurczaka (zamiast mięsa można użyć dorsza lub doradę)
  • sól, pieprz

*Na sos: *

  • 3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
  • 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżka klarowanego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
Przepis
  • Mięso posyp solą i pieprzem i upiecz lub usmaż – jak wolisz.
  • Sos: W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę.
  • Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z kurczakiem posypaną bułką tartą z dodatkami.
  • Piekę, aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem do sosu dodaję resztę szczawiu.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

d4os1vv
Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4os1vv
d4os1vv

d4os1vv
d4os1vv
d4os1vv