Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym

- Moja propozycja na obiad to pieczone mięso z sosem. Ale nie takim zwykłym sosem na śmietanie. To sos szczawiowy. Zastanawiałam się co zrobić ze szczawiem, który tak pięknie rośnie w ogrodzie. I jest – pyszny, kwaskowaty, lekko czosnkowy sos szczawiowy. Pasuje i do mięsa i do ryby - pisze katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".

Pierś kurczaka z w sosie szczawiowymPierś kurczaka z w sosie szczawiowym
Katarzyna Kwella

Składniki

  • pierś kurczaka (zamiast mięsa można użyć dorsza lub doradę)
  • sól, pieprz

*Na sos: *

  • 3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
  • 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżka klarowanego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Przepis

  • Mięso posyp solą i pieprzem i upiecz lub usmaż – jak wolisz.
  • Sos: W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę.
  • Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z kurczakiem posypaną bułką tartą z dodatkami.
  • Piekę, aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem do sosu dodaję resztę szczawiu.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce