Pierś kurczaka z w sosie szczawiowym
- Moja propozycja na obiad to pieczone mięso z sosem. Ale nie takim zwykłym sosem na śmietanie. To sos szczawiowy. Zastanawiałam się co zrobić ze szczawiem, który tak pięknie rośnie w ogrodzie. I jest – pyszny, kwaskowaty, lekko czosnkowy sos szczawiowy. Pasuje i do mięsa i do ryby - pisze katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- pierś kurczaka (zamiast mięsa można użyć dorsza lub doradę)
 - sól, pieprz
 
*Na sos: *
- 3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
 - 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
 - 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
 - 1 ząbek czosnku
 - płaska łyżka klarowanego masła
 - 3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
 - pieprz świeżo mielony
 - sól
 
Przepis
- Mięso posyp solą i pieprzem i upiecz lub usmaż – jak wolisz.
 - Sos: W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku.
 - Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę.
 - Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem.
 - Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z kurczakiem posypaną bułką tartą z dodatkami.
 - Piekę, aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem do sosu dodaję resztę szczawiu.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl