Trwa ładowanie...
d8fqgxt

Grzanki – zastosowanie w kuchni, sposoby przygotowania, wartości odżywcze

Grzanki to doskonały pomysł na obfite śniadanie i smaczną kolację. Przy robieniu grzanek warto trochę poeksperymentować, bo pasuje do nich mnóstwo składników.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Grzanki doskonale pasują do zup, zwłaszcza gęstych
Grzanki doskonale pasują do zup, zwłaszcza gęstych (Shutterstock.com)
d8fqgxt

Grzanki to nic innego jak ciepłe pieczywo wyjęte z piekarnika bądź specjalnego opiekacza. Grzanki można rzecz jasna jeść na zimno, po wystygnięciu, jednak zimne grzanki robią się jeszcze twardsze i spożywając je, łatwo można uszkodzić swoje zęby.

Grzanki często bywają mylone z tostami – zdarza się, że na grzanki mówi się „tosty”, i odwrotnie. Warto więc pamiętać, że tosty, w przeciwieństwie do grzanek, są robione ze specjalnego pieczywa tostowego sprzedawanego zwykle w folii, które wkłada się do tostera. Sposobów na zrobienie grzanek jest znacznie więcej.

Grzanki – jak zrobić grzanki?

d8fqgxt

Ogromną zaletą grzanek jest fakt, że grzanki można zrobić praktycznie z każdego rodzaju pieczywa. Do zrobienia grzanek nadaje się zarówno pieczywo białe, jak i pieczywo ciemne, z dużą ilością ziaren. Nie ma również większego znaczenia to, czy robimy grzanki z chleba, czy z bułki. Zdaniem wielu osób najlepsze są grzanki z bagietki, nie tylko ze względu na smukły kształt tego pieczywa.

Opiekacze do grzanek nie zawsze dają nam pełnię możliwości przygotowania grzanek. Niektóre opiekacze pozwalają bowiem jedynie na pionowe włożenie pieczywa na grzanki, przez co nie można położyć na nim od razu wszystkich dodatków, które zapiekłyby się razem z grzankami. Dlatego najlepiej mieć w domu opiekacz do poziomego wkładania pieczywa na grzanki, na którym można przy okazji położyć sporo dodatków takich jak szynka, ser czy warzywa. Taki opiekacz do grzanek ma zwykle dwie grzałki, dolną i górną, dzięki czemu nasza grzanka równomiernie się zarumieni.

Coraz popularniejsze stają się grzanki z patelni, jednak ich przygotowanie jest nieco bardziej czasochłonne. Grzanki na rozgrzanej patelni smaży się często z użyciem jajka, które może stanowić pierwszą warstwę naszej ciepłej kanapki.

d8fqgxt

Grzanki – zastosowanie w kuchni

Do zrobienia grzanek warto zastosować czasem inne składniki niż zwykły żółty ser i szynka. Można zrobić np. grzanki z mozzarellą i boczkiem. Grzanki doskonale komponują się z ziołami, np. z bazylią, a przepis na grzanki serowo-ziołowe cieszy się szczególną popularnością. Prawdziwym hitem, choć wymagającym większych starań i nakładów finansowych, są grzanki z kurkami i roladą kozią.

Grzanki są też znakomitym dodatkiem do zup. Grzanki do zupy można podawać oddzielnie, ewentualnie pokrojone w drobną kosteczkę grzanki dodać bezpośrednio do miski. Grzanki pasują zwłaszcza do zup kremów, np. do kremowej zupy czosnkowej.

Grzanki – wartości odżywcze

Sposobów na przygotowanie grzanek jest tak wiele, że trudno jest ustalić chociażby kaloryczność grzanek. Liczba kalorii w grzankach zależy od tego, czy opiekliśmy samo pieczywo, a jeśli tak to jaki rodzaj pieczywa, oraz czy do przygotowania naszych grzanek użyliśmy też np. masła, sera lub salami. Jeden plasterek tłustego sera jest w stanie znacząco podnieść kaloryczność grzanki. W 100 gramach grzanek może być nawet kilkaset kcal!

d8fqgxt

Ze względu na fakt, że grzanki robi się z pieczywa, spora może być także liczba węglowodanów w grzankach - zwłaszcza jeśli grzanki są robione z pieczywa białego, do którego dodaje się dużo cukru. Grzanki zawierają też zwykle sporo potasu i wapnia, co akurat wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm.

d8fqgxt

Podziel się opinią

Share

d8fqgxt

d8fqgxt