Trwa ładowanie...

Grzanki – zastosowanie w kuchni, sposoby przygotowania, wartości odżywcze

Grzanki to doskonały pomysł na obfite śniadanie i smaczną kolację. Przy robieniu grzanek warto trochę poeksperymentować, bo pasuje do nich mnóstwo składników.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Grzanki – zastosowanie w kuchni, sposoby przygotowania, wartości odżywczeŹródło: Shutterstock.com
d1w40yr
d1w40yr

Grzanki to nic innego jak ciepłe pieczywo wyjęte z piekarnika bądź specjalnego opiekacza. Grzanki można rzecz jasna jeść na zimno, po wystygnięciu, jednak zimne grzanki robią się jeszcze twardsze i spożywając je, łatwo można uszkodzić swoje zęby.

Grzanki często bywają mylone z tostami – zdarza się, że na grzanki mówi się „tosty”, i odwrotnie. Warto więc pamiętać, że tosty, w przeciwieństwie do grzanek, są robione ze specjalnego pieczywa tostowego sprzedawanego zwykle w folii, które wkłada się do tostera. Sposobów na zrobienie grzanek jest znacznie więcej.

Grzanki – jak zrobić grzanki?

Ogromną zaletą grzanek jest fakt, że grzanki można zrobić praktycznie z każdego rodzaju pieczywa. Do zrobienia grzanek nadaje się zarówno pieczywo białe, jak i pieczywo ciemne, z dużą ilością ziaren. Nie ma również większego znaczenia to, czy robimy grzanki z chleba, czy z bułki. Zdaniem wielu osób najlepsze są grzanki z bagietki, nie tylko ze względu na smukły kształt tego pieczywa.

Opiekacze do grzanek nie zawsze dają nam pełnię możliwości przygotowania grzanek. Niektóre opiekacze pozwalają bowiem jedynie na pionowe włożenie pieczywa na grzanki, przez co nie można położyć na nim od razu wszystkich dodatków, które zapiekłyby się razem z grzankami. Dlatego najlepiej mieć w domu opiekacz do poziomego wkładania pieczywa na grzanki, na którym można przy okazji położyć sporo dodatków takich jak szynka, ser czy warzywa. Taki opiekacz do grzanek ma zwykle dwie grzałki, dolną i górną, dzięki czemu nasza grzanka równomiernie się zarumieni.

d1w40yr

Coraz popularniejsze stają się grzanki z patelni, jednak ich przygotowanie jest nieco bardziej czasochłonne. Grzanki na rozgrzanej patelni smaży się często z użyciem jajka, które może stanowić pierwszą warstwę naszej ciepłej kanapki.

Grzanki – zastosowanie w kuchni

Do zrobienia grzanek warto zastosować czasem inne składniki niż zwykły żółty ser i szynka. Można zrobić np. grzanki z mozzarellą i boczkiem. Grzanki doskonale komponują się z ziołami, np. z bazylią, a przepis na grzanki serowo-ziołowe cieszy się szczególną popularnością. Prawdziwym hitem, choć wymagającym większych starań i nakładów finansowych, są grzanki z kurkami i roladą kozią.

Grzanki są też znakomitym dodatkiem do zup. Grzanki do zupy można podawać oddzielnie, ewentualnie pokrojone w drobną kosteczkę grzanki dodać bezpośrednio do miski. Grzanki pasują zwłaszcza do zup kremów, np. do kremowej zupy czosnkowej.

Grzanki – wartości odżywcze

Sposobów na przygotowanie grzanek jest tak wiele, że trudno jest ustalić chociażby kaloryczność grzanek. Liczba kalorii w grzankach zależy od tego, czy opiekliśmy samo pieczywo, a jeśli tak to jaki rodzaj pieczywa, oraz czy do przygotowania naszych grzanek użyliśmy też np. masła, sera lub salami. Jeden plasterek tłustego sera jest w stanie znacząco podnieść kaloryczność grzanki. W 100 gramach grzanek może być nawet kilkaset kcal!

d1w40yr

Ze względu na fakt, że grzanki robi się z pieczywa, spora może być także liczba węglowodanów w grzankach - zwłaszcza jeśli grzanki są robione z pieczywa białego, do którego dodaje się dużo cukru. Grzanki zawierają też zwykle sporo potasu i wapnia, co akurat wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj