Szybki chlebek z trzema rodzajami sera
"Ten przepis powstał bardzo szybko. Zwyczajnie czyściłam lodówkę i z tego, co zostało postanowiłam upiec taki chlebek. A najlepsze jest to, że okazał sie hitem na domowym przyjęciu. Idealny jedzony samodzielnie lub jako baza pod kanapki. U nas był dodatkiem do deski ze świeżymi warzywami i wędzonym łososiem" - pisze autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 3 łyżki masła roztopionego/oleju kokosowego roztopionego
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1 szklanka kawałków mozzarelli
- 1/2 szklanki sera ricotta/mascarpone
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka kukurydzy/pomidorów suszonych/kaparów/groszku
- garść świeżej bazylii/lubczyku/natki pietruszki/koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
Nastaw piekarnik na 175st. C i wyłóż papierem do pieczenia keksówkę. W większej misce umieść mąkę (2 i 1/2 szkl.), proszek do pieczenia (1 łyżkę), parmezan (1/2 szkl.), sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), paprykę słodką (1 łyżeczka) oraz cukier (1 łyżeczka). Wymieszaj dokładnie. Dodaj kawałki mozzarelli (1 szkl.) i ponownie wymieszaj. Dodaj mleko (1 szkl.), ricottę (1/2 szkl.) i jajko (1 szt.), kukurydzę (1 szkl.) oraz świeże zioła. Delikatnie zamieszaj i dodaj roztopione masło. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale tylko do połączenia się składników (czyli, jeśli zobaczysz, że produkty suche wchłonęły się i masz formę ciasta). Wylej ciasto na blaszkę i piecz około 45 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Z formy wyjmij dopiero dobrze ostygnięte.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze