Trwa ładowanie...
d3h12xq
d3h12xq

Szybki chlebek z trzema rodzajami sera

Przepis

"Ten przepis powstał bardzo szybko. Zwyczajnie czyściłam lodówkę i z tego, co zostało postanowiłam upiec taki chlebek. A najlepsze jest to, że okazał sie hitem na domowym przyjęciu. Idealny jedzony samodzielnie lub jako baza pod kanapki. U nas był dodatkiem do deski ze świeżymi warzywami i wędzonym łososiem" - pisze autorka bloga "Marta M.".

1.0
(2 głosy)
Oceń:
d3h12xq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Marta M.
Zdjęcie
Składniki
  • 3 łyżki masła roztopionego/oleju kokosowego roztopionego
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1 szklanka kawałków mozzarelli
  • 1/2 szklanki sera ricotta/mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka kukurydzy/pomidorów suszonych/kaparów/groszku
  • garść świeżej bazylii/lubczyku/natki pietruszki/koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
Przepis

Nastaw piekarnik na 175st. C i wyłóż papierem do pieczenia keksówkę. W większej misce umieść mąkę (2 i 1/2 szkl.), proszek do pieczenia (1 łyżkę), parmezan (1/2 szkl.), sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), paprykę słodką (1 łyżeczka) oraz cukier (1 łyżeczka). Wymieszaj dokładnie. Dodaj kawałki mozzarelli (1 szkl.) i ponownie wymieszaj. Dodaj mleko (1 szkl.), ricottę (1/2 szkl.) i jajko (1 szt.), kukurydzę (1 szkl.) oraz świeże zioła. Delikatnie zamieszaj i dodaj roztopione masło. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale tylko do połączenia się składników (czyli, jeśli zobaczysz, że produkty suche wchłonęły się i masz formę ciasta). Wylej ciasto na blaszkę i piecz około 45 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Z formy wyjmij dopiero dobrze ostygnięte.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Szybki chlebek z trzema rodzajami sera
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3h12xq

Podziel się opinią

3
5
Share
d3h12xq
d3h12xq

d3h12xq
d3h12xq
d3h12xq