Zupa miso z tofu i wodorostami
Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła granice Kraju Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Glony moczyć przez ok. 20 minut w chłodnej wodzie.
- Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.
- Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego grzyby shitake (jeśli używamy suszonych, najpierw należy je namoczyć).
- W miseczce rozprowadzić pastę miso w kilku łyżkach gorącego bulionu, a następnie dodać całość do garnka z bulionem (nie gotować już bulionu).
- Doprawić solą i pieprzem.
- Nałożyć do miseczek makaron ryżowy, odcedzone glony i pokrojone w kostkę tofu. Następnie zalać bulionem i posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze