DOMOWA PEŁNOZIARNISTA TORTILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEZAMEM
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pierś z kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- ½ czerwonej cebuli
- kilka plastrów zielonego ogórka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1 łyżeczka majonezu lub serka kremowego
- 1 łyżeczka sezamu
- sól sodowo-potasowa
- świeżo mielony pieprz
Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki.
Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż zaczną się rumienić. Pokrój cebule w piórka, a paprykę w paski. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę z pokrojoną w paski piersią z kurczaka, przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowy placek tortilli, posmaruj z jednej strony majonezem lub twarożkiem, ułóż dodatki z patelni i trochę pokrojonych w paski plastrów ogórka, posyp sezamem po całości. Zwiń placek w rulon.
Przepis dodał użytkownik Żyj smacznie i zdrowo
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze