Grillowane tofu w pikantnym sosie
Grillowane tofu to alternatywa zarówno dla dań mięsnych, jak i pieczonych serów. Wegetariańskie i wegańskie potrawy świetnie sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach przy grillu - są zdrowe i smaczne. Wypróbuj ten przepis, a na pewno zakochasz się w tofu.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kostki tofu naturalnego Polsoja
- 6 łyżek pasty miso
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżkioleju sezamowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 pęczek szczypiorku
Przepis
[list=1]
[*]Pastę miso wymieszać z cukrem, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, posiekaną papryczką chili, posiekanym czosnkiem, startym imbirem, a następnie dokładnie wymieszać.
Przepis
[]Każdą kostkę tofu przeciąć na pół wzdłuż, a następnie usmażyć na patelni grillowej z obu stron.
[]Każdą porcję polać sosem, a następnie posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
[/list]
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl