Chrupiąca przekąska w złocistej panierce. Przygotujesz raz dwa
Cukinia z sezamem i parmezanem świetnie smakuje, jest chrupiąca i soczysta w środku. Pieczenie w piekarniku ma dwie zalety: cukinia pochłania znacznie mniejszą ilość oleju i nie trzeba czyścić kuchenki opryskanej olejem, co jest nieodłączną częścią smażenia.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
- Dobrze umyj cukinię i pokrój w krążki. Posyp solą i odstaw, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Wymieszaj mąkę, bułkę tartą, parmezan i sezam. Oddzielnie ubij jajka i posól je.
- Zanurz każdy plaster cukinii w jajkach, potem w mieszance parmezanu, ponownie w jajkach i na koniec w mieszance.
- Cukinię ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj kilkoma kroplami oleju i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze