WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"

Bułki z tego przepisu, zainspirowane tradycyjnymi rosyjskimi watruszkami, są nieco bardziej sycące niż zwykłe słodkie bułeczki dzięki serowemu nadzieniu. Zapas takich smakołyków przyda się każdemu, kto zechce uciec przed magicznym wymiarem sprawiedliwości.

Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4½ szklanki mąki pszennej + więcej do zagniatania i wałkowania ciasta
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 rozkłócone jajka, do dodawania po trochu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • ziarna sezamu do dekoracji (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 12 łyżeczek miękkiego twarożku
  • 12 łyżeczek dżemu lub konfitury

Przepis

  • W średniej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodaj wodę i jedno z rozkłóconych jajek, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masło mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wyjmij ciasto z miski i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by mogło wyrosnąć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Odkryj miskę z ciastem. Jeżeli wyrosło, rozbij je wałkiem.
  • Utocz z ciasta 12 równych kulek.
  • Oprósz mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta, tak by otrzymać krążek o grubości około 1 cm. Na środek krążka nałóż łyżeczkę ciepłego twarożku.
  • Dodaj do tego łyżeczkę dowolnego dżemu lub konfitur.
  • Podwiń brzegi krążka do środka i zlep je pośrodku, by powstała bułeczka.
  • Powtarzaj kroki 9–12, aż zużyjesz całe ciasto. Układaj bułki na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
  • Drugim rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Jeśli masz ochotę, posyp je sezamem.
  • Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste.
  • Odstaw do wystudzenia na 10 minut i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato