Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"
Bułki z tego przepisu, zainspirowane tradycyjnymi rosyjskimi watruszkami, są nieco bardziej sycące niż zwykłe słodkie bułeczki dzięki serowemu nadzieniu. Zapas takich smakołyków przyda się każdemu, kto zechce uciec przed magicznym wymiarem sprawiedliwości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 4½ szklanki mąki pszennej + więcej do zagniatania i wałkowania ciasta
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 rozkłócone jajka, do dodawania po trochu
- 4 łyżki miękkiego masła
- ziarna sezamu do dekoracji (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 12 łyżeczek miękkiego twarożku
- 12 łyżeczek dżemu lub konfitury
- W średniej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodaj wodę i jedno z rozkłóconych jajek, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj masło mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Wyjmij ciasto z miski i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by mogło wyrosnąć.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Odkryj miskę z ciastem. Jeżeli wyrosło, rozbij je wałkiem.
- Utocz z ciasta 12 równych kulek.
- Oprósz mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta, tak by otrzymać krążek o grubości około 1 cm. Na środek krążka nałóż łyżeczkę ciepłego twarożku.
- Dodaj do tego łyżeczkę dowolnego dżemu lub konfitur.
- Podwiń brzegi krążka do środka i zlep je pośrodku, by powstała bułeczka.
- Powtarzaj kroki 9–12, aż zużyjesz całe ciasto. Układaj bułki na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
- Drugim rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Jeśli masz ochotę, posyp je sezamem.
- Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste.
- Odstaw do wystudzenia na 10 minut i podawaj.
Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze