Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"

Bułki z tego przepisu, zainspirowane tradycyjnymi rosyjskimi watruszkami, są nieco bardziej sycące niż zwykłe słodkie bułeczki dzięki serowemu nadzieniu. Zapas takich smakołyków przyda się każdemu, kto zechce uciec przed magicznym wymiarem sprawiedliwości.

Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4½ szklanki mąki pszennej + więcej do zagniatania i wałkowania ciasta
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 rozkłócone jajka, do dodawania po trochu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • ziarna sezamu do dekoracji (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 12 łyżeczek miękkiego twarożku
  • 12 łyżeczek dżemu lub konfitury

Przepis

  • W średniej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodaj wodę i jedno z rozkłóconych jajek, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masło mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wyjmij ciasto z miski i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by mogło wyrosnąć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Odkryj miskę z ciastem. Jeżeli wyrosło, rozbij je wałkiem.
  • Utocz z ciasta 12 równych kulek.
  • Oprósz mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta, tak by otrzymać krążek o grubości około 1 cm. Na środek krążka nałóż łyżeczkę ciepłego twarożku.
  • Dodaj do tego łyżeczkę dowolnego dżemu lub konfitur.
  • Podwiń brzegi krążka do środka i zlep je pośrodku, by powstała bułeczka.
  • Powtarzaj kroki 9–12, aż zużyjesz całe ciasto. Układaj bułki na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
  • Drugim rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Jeśli masz ochotę, posyp je sezamem.
  • Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste.
  • Odstaw do wystudzenia na 10 minut i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯