Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"

Bułki z tego przepisu, zainspirowane tradycyjnymi rosyjskimi watruszkami, są nieco bardziej sycące niż zwykłe słodkie bułeczki dzięki serowemu nadzieniu. Zapas takich smakołyków przyda się każdemu, kto zechce uciec przed magicznym wymiarem sprawiedliwości.

Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4½ szklanki mąki pszennej + więcej do zagniatania i wałkowania ciasta
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 rozkłócone jajka, do dodawania po trochu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • ziarna sezamu do dekoracji (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 12 łyżeczek miękkiego twarożku
  • 12 łyżeczek dżemu lub konfitury

Przepis

  • W średniej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodaj wodę i jedno z rozkłóconych jajek, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masło mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wyjmij ciasto z miski i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by mogło wyrosnąć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Odkryj miskę z ciastem. Jeżeli wyrosło, rozbij je wałkiem.
  • Utocz z ciasta 12 równych kulek.
  • Oprósz mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta, tak by otrzymać krążek o grubości około 1 cm. Na środek krążka nałóż łyżeczkę ciepłego twarożku.
  • Dodaj do tego łyżeczkę dowolnego dżemu lub konfitur.
  • Podwiń brzegi krążka do środka i zlep je pośrodku, by powstała bułeczka.
  • Powtarzaj kroki 9–12, aż zużyjesz całe ciasto. Układaj bułki na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
  • Drugim rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Jeśli masz ochotę, posyp je sezamem.
  • Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste.
  • Odstaw do wystudzenia na 10 minut i podawaj.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia