Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"

Bułki z tego przepisu, zainspirowane tradycyjnymi rosyjskimi watruszkami, są nieco bardziej sycące niż zwykłe słodkie bułeczki dzięki serowemu nadzieniu. Zapas takich smakołyków przyda się każdemu, kto zechce uciec przed magicznym wymiarem sprawiedliwości.

Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4½ szklanki mąki pszennej + więcej do zagniatania i wałkowania ciasta
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 rozkłócone jajka, do dodawania po trochu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • ziarna sezamu do dekoracji (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 12 łyżeczek miękkiego twarożku
  • 12 łyżeczek dżemu lub konfitury

Przepis

  • W średniej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodaj wodę i jedno z rozkłóconych jajek, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masło mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wyjmij ciasto z miski i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by mogło wyrosnąć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Odkryj miskę z ciastem. Jeżeli wyrosło, rozbij je wałkiem.
  • Utocz z ciasta 12 równych kulek.
  • Oprósz mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta, tak by otrzymać krążek o grubości około 1 cm. Na środek krążka nałóż łyżeczkę ciepłego twarożku.
  • Dodaj do tego łyżeczkę dowolnego dżemu lub konfitur.
  • Podwiń brzegi krążka do środka i zlep je pośrodku, by powstała bułeczka.
  • Powtarzaj kroki 9–12, aż zużyjesz całe ciasto. Układaj bułki na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
  • Drugim rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Jeśli masz ochotę, posyp je sezamem.
  • Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste.
  • Odstaw do wystudzenia na 10 minut i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇