Udka kurczaka w glazurze z arbuza i sezamem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 8 podudzi z kurczaka
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
- 150 ml octu balsamicznego
- 60 g cukru trzcinowego
- 70 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki sezamu
Sok z arbuza połączyć w dużej misce z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i papryką. Dodać udka i wymieszać, tak aby marynata pokryła kurczaka. Odstawić na całą noc do lodówki, aby mięso dobrze się zamarynowało i nabrało wyjątkowego smaku.
Udka odsączyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Marynatę zostawić i przygotować kuchenny pędzel do smarowania. Kurczaka piec ok. 40 minut w 200 stopniach C, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Pod koniec pieczenia posypać sezamem.
Podawać z domowymi frytkami i surówką Coleslaw.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze