Trwa ładowanie...
dxlu9va
02-09-2015 09:55

Udka kurczaka w glazurze z arbuza i sezamem

Przepis
2.3
(3 głosy)
Oceń:
dxlu9va
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 70 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki sezamu
Przepis

Sok z arbuza połączyć w dużej misce z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i papryką. Dodać udka i wymieszać, tak aby marynata pokryła kurczaka. Odstawić na całą noc do lodówki, aby mięso dobrze się zamarynowało i nabrało wyjątkowego smaku.

Udka odsączyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Marynatę zostawić i przygotować kuchenny pędzel do smarowania. Kurczaka piec ok. 40 minut w 200 stopniach C, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Pod koniec pieczenia posypać sezamem.

Podawać z domowymi frytkami i surówką Coleslaw.

Udka kurczaka w glazurze z arbuza i sezamem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxlu9va
dxlu9va
dxlu9va
dxlu9va
Więcej tematów
dxlu9va