Naturalnie i zdrowo – Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i puffingowanymi wiśniami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 szklanka różnych orzechów (np.laskowe, nerkowce, włoskie)
- 0,5 szklanki różnych łuskanych ziaren (np. dynia, słonecznik)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1,5 szklanki różnych suszonych lub ewentualnie kandyzowanych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, żurawina)
- 1 opakowanie puffingowanych jagód goji Puffins
- 1 opakowanie puffingowanych wiśni Puffins
Przygotowanie:Orzechy podzielić na dwie części, połowę posiekać niezbyt drobno. Płatki, nasiona, orzechy i migdały wysypać do dużej miski lub garnka i wymieszać. Całość podzielić na dwie części i prażyć jedną po drugiej na suchej patelni przez ok 10 - 15 minut. (można prażyć całość na raz, ale do tego potrzebna jest bardzo duża patelnia). Całość odstawić do przestudzenia. W tym czasie większe suszone owoce (np. morele czy daktyle) pokroić na mniejsze części. Przygotowane owoce, puffingowane* jagody goji i puffingowane* wiśnie dokładnie wymieszać z ostudzoną uprażoną mieszanką płatków, orzechów i nasion. Gotowe! Smacznego!Porada: Musli przesypać do metalowej puszki lub słoika i przechowywać szczelnie zamknięte chroniąc je przed wilgocią. Puffins.co
Przepis dodał użytkownik fire
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze