Ciasto francuskie z serowo-szpinakowym farszem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 6 dużych garści umytego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 30 g sera pleśniowego, np. blue
- sól i pieprz do smaku
- sezam
- orzechy włoskie
- 1 jajko
Na oliwie z oliwek zarumienić posiekany czosnek, dodać posiekany szpinak i całość smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Płaty ciasta rozwinąć, podzielić na większe kwadraty. Ułożyć na blasze/blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Na środek każdego kwadratu nałożyć przestudzony szpinak. Dodać pokruszony ser. Rogi kwadratów skleić, ciasto delikatnie posmarować rozbełtanym jajkiem - najlepiej za pomocą pędzla kuchennego. Ciasto posypać sezamem, na środku dodać połowę orzecha włoskiego.
Wstawić do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 25 minut. Podawać na ciepło.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze