Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem jest bardzo efektowny i smaczny. Zachwyci wszystkich gości podczas świątecznego obiadu. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Łosoś w cieście francuskimŁosoś w cieście francuskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g łososia - najlepiej dzikiego bez skóry i ości
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera mozzarella
  • mała garść sezamu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 małe jajko
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy umyty i odcedzony szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż nadmiar płynu odparuje. Mozzarellę kroimy na plasterki. Łososia nacieramy odrobiną soli.
  • Ciasto francuskie dzielimy na dwie części, na środek każdej nakładamy szpinak, łososia i mozzarellę. Ciasto lekko nacinamy po bokach w paski i składamy niczym warkocz, sklejając boki.
  • Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem (sprawdzi się też czarnuszka). Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach C. Gdy ciasto ładnie się zarumieni, danie jest gotowe.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥