Trwa ładowanie...
d4cve4e
30-11-2022 09:39

Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Przepis

Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem jest bardzo efektowny i smaczny. Zachwyci wszystkich gości podczas świątecznego obiadu. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

d4cve4e
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g łososia - najlepiej dzikiego bez skóry i ości
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera mozzarella
  • mała garść sezamu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 małe jajko
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy umyty i odcedzony szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż nadmiar płynu odparuje. Mozzarellę kroimy na plasterki. Łososia nacieramy odrobiną soli.
  • Ciasto francuskie dzielimy na dwie części, na środek każdej nakładamy szpinak, łososia i mozzarellę. Ciasto lekko nacinamy po bokach w paski i składamy niczym warkocz, sklejając boki.
  • Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem (sprawdzi się też czarnuszka). Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach C. Gdy ciasto ładnie się zarumieni, danie jest gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Łosoś zapiekany w cieście francuskim
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
Więcej tematów
d4cve4e