Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem jest bardzo efektowny i smaczny. Zachwyci wszystkich gości podczas świątecznego obiadu. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Łosoś w cieście francuskimŁosoś w cieście francuskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g łososia - najlepiej dzikiego bez skóry i ości
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera mozzarella
  • mała garść sezamu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 małe jajko
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy umyty i odcedzony szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż nadmiar płynu odparuje. Mozzarellę kroimy na plasterki. Łososia nacieramy odrobiną soli.
  • Ciasto francuskie dzielimy na dwie części, na środek każdej nakładamy szpinak, łososia i mozzarellę. Ciasto lekko nacinamy po bokach w paski i składamy niczym warkocz, sklejając boki.
  • Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem (sprawdzi się też czarnuszka). Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach C. Gdy ciasto ładnie się zarumieni, danie jest gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀