Łosoś zapiekany w cieście francuskim
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem jest bardzo efektowny i smaczny. Zachwyci wszystkich gości podczas świątecznego obiadu. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy umyty i odcedzony szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż nadmiar płynu odparuje. Mozzarellę kroimy na plasterki. Łososia nacieramy odrobiną soli.
- Ciasto francuskie dzielimy na dwie części, na środek każdej nakładamy szpinak, łososia i mozzarellę. Ciasto lekko nacinamy po bokach w paski i składamy niczym warkocz, sklejając boki.
- Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem (sprawdzi się też czarnuszka). Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach C. Gdy ciasto ładnie się zarumieni, danie jest gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl