Trwa ładowanie...
d284iud
09-04-2021 08:18

Łosoś w sosie teriyaki. Przepis na pyszną i soczystą rybę

Przepis

Smażony łosoś w sosie teriyaki to świetny sposób na smaczną i soczystą rybę. danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.

d284iud
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg filetów z łososia
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki pociętego w zapałkę imbiru
  • 2 łyżki pociętej w zapałkę czerwonej papryki
  • 0,5 ogórka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • kilka plastrów czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
Przepis
  • Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni grillowej rozgrzać olej, obsmażyć rybę po 4 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce.
  • W rondlu podgrzać sos teriyaki, miód, wodę, mieszając powoli gotować aż zacznie karmelizować.
  • Ogórka obrać, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cieniutkie paski.
  • Ogórka, imbir i paprykę zalać w misce wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić obsączyć.
  • Ułożyć na półmisku w kopczyki, obok położyć porcję ryby, polać przygotowanym sosem i obsypać ziarnami sezamu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Łosoś w sosie teriyaki. Przepis na pyszną i soczystą rybę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
d284iud
d284iud
d284iud
Więcej tematów
d284iud