Łosoś w sosie teriyaki. Przepis na pyszną i soczystą rybę

Smażony łosoś w sosie teriyaki to świetny sposób na smaczną i soczystą rybę. danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.

Łosoś norweski w sosie teriyakiŁosoś norweski w sosie teriyaki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg filetów z łososia
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki pociętego w zapałkę imbiru
  • 2 łyżki pociętej w zapałkę czerwonej papryki
  • 0,5 ogórka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • kilka plastrów czerwonej cebuli
  • sól, pieprz

Przepis

  • Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni grillowej rozgrzać olej, obsmażyć rybę po 4 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce.
  • W rondlu podgrzać sos teriyaki, miód, wodę, mieszając powoli gotować aż zacznie karmelizować.
  • Ogórka obrać, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cieniutkie paski.
  • Ogórka, imbir i paprykę zalać w misce wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić obsączyć.
  • Ułożyć na półmisku w kopczyki, obok położyć porcję ryby, polać przygotowanym sosem i obsypać ziarnami sezamu.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się