Hummus z buraka. Smakuje wyśmienicie
Hummus z buraczkami można podawać do pełnoziarnistego pieczywa lub surowych warzyw pokrojonych w słupki (marchewki, papryki). W ten sposób stworzymy niebanalny, pełnowartościowy posiłek - cenne tłuszcze z oliwy i sezamu w połączeniu z idealnym na niedokrwistość burakiem to smaczna dawka zdrowia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 4 łyżki sezamu
- 1 średni burak
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z 1 małej cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Buraka obrać, pokroić w plasterki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 30 minut.
- W tym czasie uprażyć sezam na suchej patelni, przestudzić i zmiksować na proszek.
- Dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać.
- Dodać buraka, ciecierzycę, posiekany czosnek i połączyć wszystko na jednolitą masę - jeśli jest za gęsta, dodać kilka łyżek wody. Doprawić solą i pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze