Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Hummus z buraka

Przepis
3.6
(14 głosów)
Oceń:
d2isyz5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 średni burak
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z 1 małej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Buraka obrać, pokroić w plasterki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 30 minut. W tym czasie uprażyć sezam na suchej patelni, przestudzić i zmiksować na proszek. Dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Dodać buraka, ciecierzycę, posiekany czosnek i połączyć wszystko na jednolitą masę - jeśli jest za gęsta, dodać kilka łyżek wody. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać do pełnoziarnistego pieczywa lub surowych warzyw pokrojonych w słupki (marchewki, papryki). W ten sposób stworzymy niebanalny, pełnowartościowy posiłek - cenne tłuszcze z oliwy i sezamu w połączeniu z idealnym na niedokrwistość burakiem to smaczna dawka zdrowia.

d2isyz5
Hummus z buraka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5