Trwa ładowanie...
d1bifuk
30-08-2022 11:44

Hummus z buraka. Smakuje wyśmienicie

Przepis

Hummus z buraczkami można podawać do pełnoziarnistego pieczywa lub surowych warzyw pokrojonych w słupki (marchewki, papryki). W ten sposób stworzymy niebanalny, pełnowartościowy posiłek - cenne tłuszcze z oliwy i sezamu w połączeniu z idealnym na niedokrwistość burakiem to smaczna dawka zdrowia.

d1bifuk
3.3
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 średni burak
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z 1 małej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Buraka obrać, pokroić w plasterki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 30 minut.
  • W tym czasie uprażyć sezam na suchej patelni, przestudzić i zmiksować na proszek.
  • Dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać.
  • Dodać buraka, ciecierzycę, posiekany czosnek i połączyć wszystko na jednolitą masę - jeśli jest za gęsta, dodać kilka łyżek wody. Doprawić solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Hummus z buraka. Smakuje wyśmienicie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d1bifuk

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bifuk
d1bifuk
d1bifuk
d1bifuk
Więcej tematów
d1bifuk