Hummus z buraka. Smakuje wyśmienicie
Hummus z buraczkami można podawać do pełnoziarnistego pieczywa lub surowych warzyw pokrojonych w słupki (marchewki, papryki). W ten sposób stworzymy niebanalny, pełnowartościowy posiłek - cenne tłuszcze z oliwy i sezamu w połączeniu z idealnym na niedokrwistość burakiem to smaczna dawka zdrowia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 4 łyżki sezamu
- 1 średni burak
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z 1 małej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Buraka obrać, pokroić w plasterki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 30 minut.
- W tym czasie uprażyć sezam na suchej patelni, przestudzić i zmiksować na proszek.
- Dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać.
- Dodać buraka, ciecierzycę, posiekany czosnek i połączyć wszystko na jednolitą masę - jeśli jest za gęsta, dodać kilka łyżek wody. Doprawić solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl