WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Bułeczki czosnkowe. Trudno sie im oprzeć

Pulchne, miękkie i nieziemsko aromatyczne bułeczki drożdżowe z masłem ziołowym i żółtym serem. Sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek czy grillowanych dań. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Bułeczki czosnkoweBułeczki czosnkowe
Paulina Michalak

Ciasto:

  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 330 g mąki pszennej

Masło czosnkowe:

  • 40 g miękkiego masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku - przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Dodatkowo:
  • żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach
  • żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania

Przepis

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Masło wymieszać z czosnkiem i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  • Szerszą część ciasta posmarować masłem czosnkowym i posypać żółtym serem i złożyć na pół, lekko docisnąć. Pokroić na 10 pasków, każdy pasek przeciąć przez środek i zapleść.
  • Odłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  • Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem. Piec przez około 20 min. w 190 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad