Trwa ładowanie...
d162naz
26-04-2022 10:17

Bułeczki czosnkowe. Trudno sie im oprzeć

Przepis

Pulchne, miękkie i nieziemsko aromatyczne bułeczki drożdżowe z masłem ziołowym i żółtym serem. Sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek czy grillowanych dań. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d162naz
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Ciasto:

  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 330 g mąki pszennej

Masło czosnkowe:

  • 40 g miękkiego masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku - przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach
  • żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania
Przepis
  • Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Masło wymieszać z czosnkiem i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  • Szerszą część ciasta posmarować masłem czosnkowym i posypać żółtym serem i złożyć na pół, lekko docisnąć. Pokroić na 10 pasków, każdy pasek przeciąć przez środek i zapleść.
  • Odłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  • Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem. Piec przez około 20 min. w 190 stopniach.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Bułeczki czosnkowe. Trudno sie im oprzeć
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d162naz
d162naz
d162naz
d162naz
Więcej tematów
d162naz