Bułeczki czosnkowe. Trudno sie im oprzeć
Pulchne, miękkie i nieziemsko aromatyczne bułeczki drożdżowe z masłem ziołowym i żółtym serem. Sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek czy grillowanych dań. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Masło czosnkowe:
- 40 g miękkiego masła
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku - przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach
- żółtko do posmarowania
- sezam do posypania
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- Masło wymieszać z czosnkiem i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Szerszą część ciasta posmarować masłem czosnkowym i posypać żółtym serem i złożyć na pół, lekko docisnąć. Pokroić na 10 pasków, każdy pasek przeciąć przez środek i zapleść.
- Odłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem. Piec przez około 20 min. w 190 stopniach.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze